Düşük enflasyon ortamında işletme yönetimi
Business administration in low inflation field
- Tez No: 209543
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BARCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Enflasyon, Düsük enflasyon, Yönetim, nflation, Low nflation, Managament
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 200
Özet
Bir ekonominin saglıklı bir yapıda varlıgını sürdürebilmesi için, fiyatların istikrarlı bir ekonomik ortamda olusması gerekmektedir. Bu açıdan bakıldıgında enflasyon, ekonominin en önemli belirleyicisi olan fiyat düzeyi olusumunu olumsuz etkilemekte ve bunun sonucunda olusan istikrarsızlıkta piyasa oyuncularının rasyonel hareket edememesine yol açmaktadır. Enflasyon sayesinde piyasa oyuncuları öngöremedigi bir çok olumsuz sonuçlarla karsılasabilmekte ve hem ekonomik hayatta hem de sosyal hayatta birçok olumsuz etkisi görülmektedir. Ancak en önemli tahribatlardan birini de isletmeler görmektedir. Sürdürülen IMF destekli ekonomik program sayesinde düsüs trendine giren enflasyon ortamında isletmeler alısık olmadıkları durumlarla karsılasmaktadır. Bu yeni döneme uyum saglama basarısı ve süresi isletmelerin hem büyüme hem de varlıgını sürdürebilmesi açısından çok önemlidir. Bu çalısmada 1. Bölümde enflasyon kavramı teorik olarak incelenmis, enflasyon çesitleri, nedenleri ve etkileri anlatılmıstır. Enflasyon kuramlarına deginilmis ve bu konudaki farklı okulların görüslerine yer verilmistir. II. Bölümde Türkiye'de enflasyon konusu incelenmis ve tarihsel süreç ile beraber, Türkiye' de enflasyonu açıklamaya yönelik çalısmalar ve bunların bulguları anlatılmıstır. III.Bölümde enflasyon ve isletme konusu incelenmistir. sletmenin fonksiyonları üzerinde enflasyonun etkileri arastırılmıs ve düsük enflasyonda isletmelerin karsılastıgı sorunlar ve sorunların giderilmesine yönelik önlemler incelenmistir. Çalısmada düsük enflasyon ortamının isletmelere getirdikleri, isletmelerin yasadıgı sorunlar ve bunlara çözüm önerileri ortaya konmustur. Yüksek enflasyonlu dönemde, düsük enflasyonlu dönem arasındaki farklılıklar ve isletmelerin davranıslarındaki degisimler incelenmistir. Son olarak isletmelerin yeni dönemde isletme yönetimi ele alınmıs, yeni dönemde isletmelerin amaçlarını gerçeklestirebilmeleri için ele almaları gereken konular ve bunların uygulanması anlatılmıstır.
Özet (Çeviri)
The prices must be occured in a stability field for a healthy economy and to be continuous. In this point of view, the most important determiner of the economy is the inflation and it influences the level of the price in a negative position and at the end of this result happening an instability, this causes the market player irrational moving. Under the auspices of inflation the market players meeting several negative results which they can not estimate and Both social life and economical life several negative effects have been happening. Only one of the most important destruction is seen by administrations. In order to the IMF support economical program going reducing inflation field the administrations meeting unaccustomed positions. In this new period of adaptation success and its duration is extremely important both theirs developping and to supply their existence. In this study, in the 1st chapter inflation concept was theoretical examined, types of inflations, their causes and their effects were explained. Inflation theories were examined and on this point the different educations were examined. In the 2nd chapter, The subject of the inflation in Turkey was examined and with its historical period, the studies and findings were told to explain inflation in Turkey. In the 3rd chapter, inflation and administration subject were examined. If were searched the effects of inflation on the functions of the administration and in the low inflation the problems which the administrations met and the measures to remove these problems were examined. In this study, the profits supplied by low inflation to the administrations, the problems of the administrations and solution of these problems were exposed. In the period of high inflation, the differences between the period of low inflation period and the changes of the administrations behaviours were examined. In the last, in the new period the business administration of the administrations were examined, in the new period of time to realize the aims of the administrations the subjects to be considered and their applications were explained.