Avrupa Birliği sürecinde Türkiye/de çocuk hakları ve güvenliği
Child rights and safety in Turkey in the European Union process
  1. Tez No: 186715
  2. Yazar: SOYSAL AKTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MUHARREM GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, Çocuk Hakları, Çocuk HaklarıSözleşmesi, Çocuk Suçluluğu, Child, Child Rights, Convention on the Rights of the Child, Juvenile Delinquency
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
ÖZETAVRUPA B RL Ğ SÜREC NDE TÜRK YE'DE ÇOCUK HAKLARI VEGÜVENL ĞKamu Yönetimi Anabilim Dalı Yüksek LisansDanışman: Doç. Dr. Muharrem GÜNEŞMayıs 2006, 151 SayfaÇocuk, masum, duyarlı ve bağımlı bir varlıktır. Dolayısıylatoplumun geleceği için çocuğun yetişmesi, bedensel, zihinsel,duygusal, sosyal ve ahlaksal gelişimi ile ilgili önlemlerin alınmasıgerekmektedir.Çocuk Hakları Sözleşmesi bu ihtiyacı karşılamak üzereyürürlüğe girmiş ve Türkiye'nin de imzalayarak onayladığı en genişkatılımlı insan hakları belgesi olmuştur.Çocuk ve Çocuk Hakları ile ilgili kavram ve tanımlar oldukçayeni sayılabilecek bir döneme aittir. Rönesans'la birlikte ortaya çıkan birtakım yenilikler çocuk kavramının şekillenmesine yardımcı olmuştur.Çocuk hakları, çocukların en çaresiz varlıklar olarak özeldurumlarını dikkate alan bir kavramdır. Bütün haklar temelde birtakımyükümlülük ve sorumlulukları akla getirir. Bunlar, güçlüleringüçsüzlere, yetişkinlerin yetişmekte olanlara karşı yükümlülükleridir.Türkiye'de bu alanda ilerlemelerin sağlanması için zihniyetdeğişikliğine, yapısal değişikliğe ve uygulama değişikliğine gereksinmevardır.Çocuk suçluluğu, gelişim dönemi özellikleri ve gelecek yaşamayapacağı büyük etki nedeniyle diğer suç grupları arasında daha özel biröneme sahiptir.Avrupa Birliği sürecinde Türkiye'de bir çok alanda olduğu gibiçocuk hakları konusunda da istenen sonuç alınamamıştır. Türkiye'ninçocuk politikasını yeniden ele alarak bu konuda toplumsal bilinçoluşturmaya yönelik çalışmalar yapması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTCHILD RIGHTS AND SAFETY IN TURKEY IN THE EUROPEAN UNIONPROCESSSoysal AKTÜRKGovernment Department, Master Of ScienceSupervisor: Doç. Dr.Muharrem GÜNEŞMay 2006, 151 PagesChild is an innocent, sensitive and dependent creature. So forthis future of the society, precautions about bringing up the child andchild?s physical, mental, emotional, social and moral developmentshould be taken care.Convention on the Rights of the Child is put in the effect toanswer the necessity and it has the most participants as human rightsdocument and it was signed and approved by Turkey.The concepts and definitions about child and child rights appearin a rather new period. Some changes occurred with Renaissancehelped child concept to take shape.Child rights in a concept that consider children as a helpless andspecial creature. All of the rights bring along some charges andresponsibilities. Those are the responsibilities for strong about weakand adult about children.To make an improvement in Turkey about child rights and safety,mental, constmetional and application charges are needed.Juvenile delinquency has a special importance among the othercrime groups because of development period characteristics and it?seffect an the future.In the process of European Union, like the other fields, Turkeycouldn?t get the results expected about child rights. Turkey shouldrevise juvenile policy and try to form a social consciousness aboutchild rights and safety.