Bir araç olarak örgütsel güç kullanımı: Sakarya Üniversitesi araştırması
The exercise of organizational power as a tool: a research on the University of Sakarya
  1. Tez No: 209571
  2. Yazar: ŞULE AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. RECAİ COŞKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Güç, Politika, Mesruiyet, Farkındalık, Sistem, Müzakere Düzeni, Organizational Power, Politics, Legitimation, Awareness, System, Negotiated Order
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Örgütsel çalısmalar alanında baska herhangi bir kavram için söz konusu olabilecek bir sıkıntı, ?kavramsallasamamıslık? sıkıntısı, güç kavramı için söz konusu değildir. Burada sıkıntıyı, tersine, kavramsallastırma çabalarının çokluğu ve çesitliliği doğurur. Örgüt yazınının ana akımlarının cereyan ettiği uluslar arası alanda bu denli karmasık bir tartısma görüntüsü veren örgütsel güç meselesi, Türkiye'de ise çok sınırlı olarak tartısılmaktadır. Örgütsel gücün politik kullanımı örgütsel gerçekliğin önemli bir yansıması olduğu halde örgütsel aktörlerce genel olarak ya yadsınmakta ya da mutlak/ verili bir yapı olarak anlamlandırılmaktadır. Bu yaklasımların ikisi de kuramsal bir örgütsel güç tartısması ile bu tartısmanın bağlanacağı olgusallık açısından verimli bir zemin sunamaz. Böyle bir zemin ancak örgütlerdeki politik alanın varlığının kabul edilmesi ve elestirel bir bakısla irdelenmesi ile elde edilebilir. Örgütsel gücün politik kullanımını tartısma imkânını veren bir bakıs açısı, örgütleri müzakereye dayalı süreç halindeki yapılar olarak görürken; örgütlerin sistemik yorumu böyle bir politik alanı dıslar. ?ste, örgütsel aktörlerin örgütsel gerçekliği anlamlandırma biçimleri de onların güç kullanım tercihlerini ve bu tercihlerin dayanaklarını belirler.
Özet (Çeviri)
In the field of organizational studies, unlike some other concepts, there is no lack of conceptualizative efforts about organizational power. Here the problem is overconceptualization. This is the complicated scene on the international level on which the mainstream organizational theories are developed and diffused. On the other hand in Turkey, the matter of organizational power is discussed in a very restricted way. Although the political use of organizational power is a major reflection of organizational reality, it?s usually neglected or taken for granted as an absolute structure. Neither of these views gives us a yielding area for gathering the theoretical disputes and actuality together. Such an area can just be reached by acknowledging the political area inside the organizations and studying this area by a critical view. A point of view that gives a considerable base for the dispute on the political use of power in organizations views the organizations as negotiated orders; whereas the systemist view of the organizations disclaim this political area. The point of view of the organizational actors about ?what?s organizational reality?? determines their choices about the use of organizational power and the premises of these choices.