Anadolu lisesi öğrencilerinin öğrenme stilleri ve fizik öğrenme stilleri
Learning styles and physics learning styles of Anatolian high school students
- Tez No: 210270
- Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET ALİ ÇORLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kolb Ögrenme Stili Modeli, Fizik Egitimi, Anadolu Liseleri, Fizik Ögrenme Stilleri, Kolb Learning Styles, Physics Education, High School Students, Physics Learning Styles
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizik Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu arastırmada Anadolu liselerinin ögrencilerinin ögrenme stilleri ve fizik ögrenme stilleri arastırılmıstır. Arastırmanın örneklemi olarak 2005?2006 egitim ögretim yılında stanbul ilindeki en basarılı Anadolu liselerinin besinin ögrencilerinden 707'sine ulasılmıstır. Ögrencilerin ögrenme stilleri belirlenirken yasantı ile ögrenme modeline dayandırılarak sekillendirilen Kolb Ögrenme Stilleri Envanteri (KOLB LSI 3.1) ve yine aynı envanterin arastırmacı tarafından hafifçe degistirilmis bir sekli olan Fizik Ögrenme Stilleri Envanteri kullanılmıstır. Uygulanan her iki envanter yardımı ile ögrencilerin ögrenme biçimleri, ögrenme stilleri, fizik ögrenme biçimleri ve fizik ögrenme stilleri belirlenmistir. statistiksel yöntemler kullanılarak ögrencilerin ögrenme biçimleri ve fizik ögrenme biçimi puanları arasındaki farklar ve iliskiler ile ögrencilerin ögrenme stillerinin ve fizik ögrenme stillerinin, ögrencilerin okudugu okul, bulundugu bölüm ve cinsiyet gibi degiskenlerle iliskisi incelemistir. Ögrencilerin ögrenirken ve fizik ögrenirken büyük çogunlugun ayrıstıran ve özümseyen ögrenme stilini tercih ettikleri sonucu ortaya çıkmıstır. Arastırmada elde edilen verilerin çözümlenmesi neticesinde; 1-Anadolu liselerindeki erkek ögrencilerin, fizik ögrenirken kız ögrencilere göre aktif yasantı ögrenme biçimini daha fazla kullandıkları 2- 10.sınıf ögrencilerinin, fizik ögrenirken somut yasantı ögrenme biçimini 9. sınıf ögrencilerine göre anlamlı derecede fazla tercih ettikleri 3- 9. sınıf ögrencilerinin fizik ögrenirken somut yasantı ögrenme becerilerini normalden daha az kullandıkları tespit edilmistir. Diger ögrenme biçimleri ve fizik ögrenme biçimleri puanları arasında anlamlı bir farklılıga rastlanmamıstır.
Özet (Çeviri)
n this research learning style and physics learning styles of Anatolian school students are investigated. As the sample of research, 707 students who are attending five of most famous and succesful Anatolian high schools in stanbul in the second term of 2005? 2006 academic year are reached. Students?s Learning Styles and four learning modes , and Physics Learning Styles and four physics learning modes are determined, by the means of Kolb Learning style inventory (Kolb LSI 3.1) and slightly modified version of the same inventory . By using statistical methods, differentiation between students?s Learning Preferences and students?s Physics Learning Preferences is tried to be investigated. At the same time to determine whether learning styles and learning orientations and physics learning styles and physics learning orientations are significantly differentiate with respect to sex, school, class and department of the students. As a result of the research, when students are learning and when they are learning physics, students prefer Assimilating Learning Style and Converging Learning Style. And also at the end of the analize of the datas collected in the research it is revealed that 1- while learning physics, male students in Anatolian high schools use active experimentation learning mode significantly more than female students 2- while learning physics, 10 th grade students use concerete experimentation learning mode significantly more than 9 th grade students 3- while learning physics 9.th grade student use concerete experimentation learning mode significantly less than they generaly learn between other learning mode scores and physics learning mode scores no significant diffrences is determined.