OHSAS 18001 iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemi
OHSAS 18001 occupational healt and safety management system
  1. Tez No: 210385
  2. Yazar: MURAT GÜÇLÜ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. YILMAZ ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı, İş Güvenliği, OHSAS 18001, Occupational health, occupational safety, OHSAS 18001
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Çalışma hayatının sağlıklı bir şekilde işleyebilmesi için iş sağlığı ve güvenliği anlayışının benimsenmesi gereklidir. Hem işverenlerin hem de işçilerin çalışma hayatından beklentilerine ulaşabilmesi için bu anlayışın benimsenmesi ve sürekli bir şekilde de işliyor olması önemli bir husustur. Bunun sağlanabilmesi için geliştirilen OHSAS 18001 iş sağlığı ve iş güvenliği yönetim sisteminin mevcudiyetinin çalışma şartları üzerine etkileri, sonuçları ve nasıl temin edileceği, bu çalışmanın ana araştırma konusudur. Bu çerçevede çalışma içerisine dahil edilen uygulama örnekleri ile OHSAS 18001 standardının varlığının getirileri üzerinde durulmuştur. Bu belgenin varlığının çalışma ortamındaki riskleri azaltacağı gösterilmeye çalışılmıştır. Özellikle AGDAŞ örneği ile sürecin işleyişi gösterilerek bu sistemin etki ve faydalarının gösterilmesi amaçlanmıştır. OHSAS 18001 iş sağlığı ve iş güvenliği yönetim sistemin varolmadığı durumlarda karşılaşılan sorular da aktarılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In order to have a regular Working life the occupational health and safety management system should be adopted. It is important that both employer and employees adopt this mentality and apply it continuously to reach their expectations in occupational life. The OHSAS 18001 which has developed to provide this, the effects and results of occupational health and safety management system on the occupational conditions and the way how to provide it, is the main topic of this work. In this case, it is mentioned about the OHSAS 18001 standart?s existed profits which has added up in the project with it?s examples. It was tried to show with the existence of this document that the risks in the occupational area which will decrease. Especially with AGDAŞ example the treatment of the process has shown, by doing this, it is amaid to show the effecs and profıts of the system. It is also tried to show the cases which has occured in the absence of the OHSAS 18001 occupational health and safety management system.