Muhyiddîn el-kâfiyeci ve vecîzü'n-nizâm fî izhâri medâriki'l-ahkâm adlı eseri
A study on muhyiddîn el-kâfiyaci and his vecîzü'n-nizâm fî izhâri medâriki'l-ahkâm
  1. Tez No: 210394
  2. Yazar: GÜLEN KARAKULLUKÇU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ABDULLAH ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kâfiyeci, İçtihat, İslam Hukuku, Halef, Selef
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
XIV.yüzyılın sonu ile XV.yüzyılda yaşamış olan Muhyiddîn el-Kâfiyeci Arap dili ve edebiyatı başta olmak üzere; tefsir, hadis, kelam, fıkıh vb. bir çok ilim dalında eser vermiş ve sayısız öğrenci yetiştirmiştir. İslam hukuku alanında verdiği eserlerde, daha çok bugün dahi güncelliğini koruyan mezheplerin mahiyeti, içtihat, taklit, hükmün araştırılması ve mukallidin durumu gibi konulara değinmiştir. İlmi çalışmalara taklidin damgasını vurduğu bir dönemde Kâfiyeci, içtihadın her dönemde gerekli olduğunu söylemekte ve alimleri içtihat yapmaya teşvik etmektedir. İşte bu özelliği, bizi kendisine ait bir eserin tahlil ve tahkikini yapmaya sevk etmiştir Çalışmamıza konu olan ?Vecîzü'n-Nizâm? adlı eserde, halefin ve selefin içtihat metotları ayrı ayrı açıklanmıştır. Yeni sorunlar ortaya çıktığında, yeni içtihatların yapılabileceği üzerinde durulmuştur. Kâfiyeci içtihat yapabilmeyi halefin ve selefin yöntemini bilmeye bağlamış ve bizzat kendisi yeni içtihatların nasıl yapılabileceğini örneklerle açıklamıştır. Müellifin hayatının araştırılması sırasında biyografi eserlerinden istifade edilmiştir. Risâlenin iki nüshası tespit edilmiştir. Süleymaniye Ktp. Ayasofya bölümü ve Leipzig Üniversite Ktp.nde bulunan iki nüsha karşılaştırılarak incelenme imkanı bulunmuştur. Nüshaların orjinalliklerine dokunulmadan, nüsha farklılıkları belirtilip varak numaraları kaydedilmiştir. Risâlenin içinde geçen ayetlerin sûre ve numaraları ve hadislerin kaynakları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Muhyiddin el-Kâfiyaci lived between at the end of XIVth centery and in the XVth centeruy, he wrote several Works principally about Arabic Language and Arabic literature; interpretation, religious tradition (prophet?s saying) theology, canonical etc. And he trained unnumbered student. In the Works he wrote about Islamic Law, mostly they also maintain their currents, on the esence of the sects interpretation, imitation, research of the judgement and he wrote on the subjects of the situations of the imitator. In the period where the imitation stamped its stamp on the scientific sciences, Kâfiyaci said that interpretation is necessary for every period and he encouraged the scholars to make interpretation. Like that his this characteristic encouraged us to examine a work belonging to him. In the work named ?Vecizü?n-Nizam? which is subject on our study. The methods of interpretation of the halaf and salaf are separately explained. When new problems happened, he insisted that new interpretation can be made. Kâfiyaci explained that to be able to make interpretation this depends on the halaf and salaf must know the way of doing it and he personally explained with examples that how the new interpretations can be done. During the research of writer life we have profited from biographical Works. Two copies of the brochures werw determined. In Süleymaniye library Ayasofya Division and Leipzig University library two copies by comparing the possibility of examination was found. Without changing the originalty of the copies, the differences of the copy were determined and the numbers of the sheet of paper were registered. The numbers of the sura of the Quran of verse of the Quran passed in the copy and