Ticaret meslek liselerinde muhasebe eğitimi alan öğrencilerin stajyerlikte karşılaştıkları problemler ve çözüm önerileri: İstanbul örneği
The problems that the students who take accounting education in trade vocation high schools encounter during trainee programme and some suggestions for solution: Example of Istanbul
  1. Tez No: 210395
  2. Yazar: AHMET GÖKGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. HİLMİ KIRLIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Ticaret Meslek Liseleri, Ticaret Meslek Liselerinde Muhasebe Egitimi, Beceri Egitimi, Stajyerlik, Trade Vocation High Schools, Accounting Education in Trade Vocation High Schools, Ability Education, Training
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
s dünyasında en çok ihtiyaç duyulan is gücü muhasebe meslegidir. Günümüzde bu meslegin eleman ihtiyacının büyük bir kısmını Ticaret Meslek Liseleri saglamaktadır. Muhasebe meslegi ise güncel bilgilere ve uygulamaya dayanan bir meslektir. Bu egitim, Ticaret Meslek Liselerinde üç yıllık bir teorik egitimin ardından, son sınıfta bir egitim ögretim yılı boyunca iki gün okulda ve üç gün isletmede stajyerlik seklinde devam eden bir süreçtir. Bu arastırmada, Ticaret Meslek Liselerindeki muhasebe egitiminin nasıl oldugu, bu egitimin stajyerlik asamasındaki problemlerinin neler oldugu belirtilmis ve bu problemlere çözüm önerilerinde bulunulmustur. Çalısmanın birinci bölümünde; Ticaret Meslek Liselerinin tarihçesi, kurulus amaçları, günümüzdeki önemi, muhasebe egitimi ve kayıt kabul sartları hakkında bilgiler verilmektedir. Çalısmanın ikinci bölümünde; Ticaret Meslek Liselerinde verilen muhasebe egitiminin teorik asaması, Ticaret Meslek Liselerindeki alan/dallar, Muhasebe ve Finansman Alanının çerçeve programı, Muhasebe ve Finansman Alanında okutulan dersler ile bu programın uygulanması hakkında bilgiler verilmektedir. Çalısmanın üçüncü bölümünde; Ticaret Meslek Liselerindeki muhasebe egitiminin son asaması olan beceri egitimi (stajyerlik) konusunda, stajyerlik egitiminde süre, ücret, is dosyası tutma, stajyerlik egitiminin konusu, mesleki egitim yaptıracak isletmeler, stajyerlik egitiminde görev alacak müdür yardımcısı, iç hizmet sefi, koordinatör ögretmen, usta ögretici ve egitici personelin görev ve sorumlulukları hakkında bilgi verilmektedir. Kısacası isletmedeki stajyerlik egitimi hakkında bilgiler sunulmustur. Çalısmanın dördüncü bölümünde; sletmelerdeki stajyerlik egitiminde karsılasılan problemlerin tespiti için stanbul ilinin çesitli semtlerinde staj yapan 755 ögrenciye 26 soruluk anket uygulanmıstır. Anket formu degerlendirildiginde, stajyer ögrencilerin Ticaret Meslek Liselerini, okulun kurulus amaçlarına uymayan nedenlerle seçtigi, okullarda araç gereçlerin eksikligi, ögretmenlerin yetersizligi, okulda verilen egitimin yetersizligi, staj yerinin yetisme için uygun olmadıgı, okul ile uygulama arasında bir bütünlügün olmadıgı, okul ile is dünyasının is birligi içinde olmadıgı, stajyerlerin alanları dısındaki islerde çalıstırıldıgı, stajyerlere çalısmaları karsılıgında hakkı olan ücretin ödenmedigi, stajyerlik zamanının yanlıs oldugundan okula veya isyerine adaptasyon konusunda sıkıntılara neden oldugu gibi problemler tespit edilmistir. Sonucunda da bu problemlere çözüm önerilerinde bulunulmustur.
Özet (Çeviri)
The most needed job power in business world is accounting. Today, a large amount of performer need of this job is met by Trade Vocation High Schools. Acoounting is a job depends on current knowledge and practice. This education is a process starts with a 3-yeartheoratical education in trade vocation high schools and continuing with 2 days at school and 3 days at organizations as training in the last grade. In this survey, how accounting education in trade vocation high schools is and the problems of this education during training process are defined and some solutions are suggested. In the first section of the study, general knowledge about the history of trade vocation high schools, aims for foundation, the importance of them for today, accounting education and conditions for registration is given. In the second section, knowledge about the theoratical part of accounting education given in trade vocation high schools, departments in trade vocation high schools, the frame programme of Deparment of Accounting and Finance, the courses given in the department of Accounting and Finance, and the application of this programme is given. In the third section, knowledge about training process which is the last stage of accounting education in trade vocation high schools, time in trainee education, payment, the content of trainee education, the Principal?s Assistant who will have an assingment in accounting education, coordinator teacher, duties and responsibilities of educational staff is given. Shortly, general knowledge about trainee education is presented. In the fourth section of the study, a questionnaire consists of 26 questions is applied to 755 students who are trainees in different regions of stanbul in order to determine the problems which are confronted with training education in organizations. When the questionnaire form is evaluated, it is determined that trainees choose trade vocation high schools for variety of reasons which are inappropriate with the school?s foundation aims, deficiency of materials at school, the inadequacy of teachers, the inadequacy of the education at school, the inappropriateness of the training place for improving, no integration between the school and practice, no cooperation between the school and business world, the fact that trainees are worked in other departments apart from their own fields, trainees are not paid the amount of money that they deserve according to their work, the inapproriateness of training time causing bother in terms of adaptation to the school or organization. At the end, some solutions are suggested for these problems.