Yeniden yapılanma sürecinde gelir idaresinin analizi
The analysis of tax administration in redesign process
  1. Tez No: 210404
  2. Yazar: MEHMET EMİN ŞEVİK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. TEMEL GÜRDAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Kamu Yönetimi, Economics, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Gelir İdaresi, Vergi Denetimi, Yeniden Yapılanma, Analiz, Tax Administration, Tax Audit, Redesign, Analysis
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Gelişmiş ve gelişmekte olan tüm ülkelerde gelir idaresinin yapılandırılmasına özel bir önem verilmekte ve bu kapsamda etkili ve verimli bir gelir idaresi oluşturmak bu ülkelerin öncelikli hedefleri arasında yer almaktadır. Bu hedefe yönelik yapılan reformların amacı ise modern bir gelir idaresiyle adil ve yeterli düzeyde vergi toplamaktır. Gelir İdaresi'nin yapılandırılması ülkemizde de çok tartışılmaktadır ve son olarak 5345 sayılı yasa ile yeni bir dönem açılmıştır. Bu çalışma, uzun yıllar sonra büyük beklentilerle gerçekleştirilen gelir idaresinin yeniden yapılandırılmasının beklentileri karşılayıp karşılamadığını değerlendirmek ve güncel sorunlar için çözümler getirmeyi amaçlamaktadır. Bu bağlamda, mevcut gelir idaresinin yapısı incelenirken, gelir idarelerinin yeniden yapılandırılmasında temel ilkeler göz önüne alınacak ve çağdaş bazı ülkelerdeki yeniden yapılandırma örnekleri verilecektir. Yeni yapısı ile yarı özerk Gelir İdaresi Başkanlığının organizasyonu çeşitli makale ve görüşlerin desteğiyle değerlendirilmiştir. Bu kapsamda yapılmış bulunan düzenlemelerin başarı şansı, doğru ve iyi bir uygulama ile uluslararası tecrübe ve standartlara bağlılık ile mümkün olacaktır. Şu da unutulmamalıdır ki; kötü bir yasa, iyi uygulayıcıların elinde mükemmel işleyebilir ve iyi bir yasa ise kötü uygulayıcıların elinde yeterli bir sonuç üretmeyebilir.
Özet (Çeviri)
In developed and developing countries it is considering special importance on designing tax administiration and in this extent to form effective and productive tax administration is in priliviged aims of this countries.The target of reforms which were made towards for this aim is collecting just and enough tax by a contemporary tax administration. Designing of tax administration is also being discussed too much in Turkey and lastly ,by the numbered 5345 law a new period is opened. This thesis aims at bringing solutions for current problems and evaluate if the expactations from tax administration which is designed after many years with great hopes is compensated or not. In this context,the structure of present tax administration will be examined and suggestions will be submitted on towards or the deficiency of new designed tax administration. With the new structure semi autonomous tax administration presidency?s organization is being evaluated by the support of diverse articles and opinions. The success chance of ordering which was made in this extent,will be possible by the accurate and good application and being adhorance to the international trials and standarts.That must not be forgotten;a bad law can work perfect in good executives hands and a well law can not produce enough solutions in bad executives hands.