Kamuda çalışanların motivasyonunu etkileyen unsurlar: Adalet Bakanlığı İcra Daireleri örneği
The factors that affects the motivation of public employees: Ministry of Justice Execution Offices example
  1. Tez No: 594709
  2. Yazar: ERGÜN KARADUMAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL AYDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Motivasyon, iş tatmini, Kamu, Motivation, job satisfaction, Public
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu araştırma, Adalet Bakanlığı İcra Daireleri özelinde çalışanların motivasyonunu etkileyen unsurların tespit edilmesi amacıyla gerçekleştiriliştir. Bu amaçla, kamu çalışanlarının motivasyon düzeyleri (motive edici faktörler ve hijyen motivasyon faktörleri dahil) ortaya konmuş ve bu düzey ile katılımcıların cinsiyet, yaş, medeni durum, eğitim durumu, ünvanı ve görev süresi özellikleri bağlamında anlamlı bir farklılık olup olmadığı tespit edilmiştir. Bu alanda yapılan çalışmalara baktığımızda Küçük, (2007) Şanlıurfa Belediyesinde çalışanlar üzerinde yaptığı çalışmada, ücret ve iş güvenliğinin önemli bir motivasyon aracı olduğu kaydedilmiştir. Baş ve Ardıç'ın (2000) Kamu ve Vakıf Üniversitelerindeki Akademik Personelin İş Tatmin Düzeyinin Karşılaştırılması adlı çalışmasında ise vakıf üniversitesi çalışanlarının kamudakilere kıyasla daha yüksek düzeyde motivasyona sahip olduğu ortaya konmuştur. Çıkrak'ın (2018) kadın öğretmenlerin motivasyonuna etki eden faktörleri tespit ettiği çalışmasında nitel araştırma yöntemlerinden fenomenolojiden yararlanılmıştır. Motivasyon, iş tatmini ile ilişkili bir kavramdır ve iş tatmini üzerinde olumlu etkisi bulunmaktadır. Özellikle motivasyon sağlamak için kullanılan çeşitli araç ve yöntemler çalışanların iş tatmin düzeylerinin artmasına da olanak sağlamaktadır. Bu çalışmada ise öncelikle, motivasyon ve iş tatmini kavramları incelenmiştir. Bununla birlikte motivasyon ve iş tatmini ilişkisi üzerinde durulmuştur. Motivasyon sağlayıcı bazı araç ve yöntemler de açıklanarak konu ile ilgili olarak hizmet sektöründe yer alan bir işletmede iş tatmin düzeyi ölçümünü amaçlayan bir alan araştırması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was carried out to determine the factors affecting the motivation of the employees in the execution departments of the Ministry of Justice. For this purpose, the motivation levels of public employees (including motivating factors and hygiene motivation factors) were determined and it was determined whether there was a significant difference in terms of gender, age, marital status, educational status, title and term of office. When we look at the studies carried out in this field, Küçük (2007), in his study on the employees of Şanlıurfa Municipality, noted that wage and job security is an important motivation tool. In the study of Baş and Ardıç (2000), Personel Comparison of Job Satisfaction Level of Academic Staff in Public and Foundation Universities ıf, it was revealed that foundation university employees had higher motivation compared to the public. In the study of Çıkrak (2018), which determined the factors affecting the motivation of female teachers, qualitative research methods and phenomenology were used. Motivation is a concept that is related to job satisfaction and has positive affects on job satisfaction. Especially some instruments and methods used for motivation can increase the level of job satisfaction. In this study, first, motivation and job satisfaction concepts are analyzed particularly. Nonetheless, the relationship between motivation and job satisfaction is emphasized. Some instruments and methods used for motivation are explained and also a field survey takes place in the study carried in a company in service sector.