Çalışma hayatında örgütsel bağlılık ve motivasyon (Denizli il merkezinde ve bir kamuya bağlı devlet hastanesi hemşireleri örneği)
Organizational commitment and motivation in working life ( Deni̇zli̇ province on the basic of a public government hospital nurses example )
- Tez No: 383995
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET FİKRET GEZGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Hemşirelik, Sağlık Kurumları Yönetimi, Hospitals, Nursing, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: örgütsel bağlılık, örgütsel bağlılık faktörleri, motivasyon, motivasyon önemi, sağlık kurumu yöneticileri ve hemşireleri, organizational commitment, organizational commitment factors, motivation factors, importance of health agency administrators and nurses
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Örgütsel bağlılık, çalışanların örgüte karşı hissettiği bağlılığı ifade eder. Örgütsel bağlılık duygusunun, örgütsel performansı olumlu yönde etkilediğine inanılmaktadır. Bütün kurum ve kuruluşların tek ve ortak hedefi çalışanların amacı gerçekleştirmeye doğru uyum ve ferah içersine doğru yoğunlaştırmaktır. Ne iş olursa olsun istenen şey söz konusu işin yapılması için istekli olmasını, işi özümsemesini gerektirir. Bu isteği sağlayan bireyin kimlik özdeşleşmesi ve motivasyon düzeyinin yüksek olmasıdır. Günümüzde sağlık hizmetlerinde ve yönetiminde bağlılık ve motivasyon büyük önem taşımaya başlamıştır. Görev yaptığı bölümler ile bütünleşmiş, görev sorumlulukların bilincinde ve yaptığı işe tam anlamıyla motive olmuş çalışanların ve yöneticilerin performans ve verimi arttıracağı bilinmektedir. Örgütsel bağlılığı ve motivasyonu yüksek olan çalışanların ve yöneticilerin verimliliği beraberinde getireceği gibi çalıştığı kurumun amacına ulaşmasında da büyük fayda sağlayacaktır. Bu tez çalışmamda; Denizli il merkezinde kamuya bağlı bir devlet hastanesi hemşirelerinin örgüte bağlılığını ve motivasyonunu etkileyen faktörler ele alınmıştır. Bu çalışmada, örgütsel bağlılık, örgütsel bağlılığın önemi, benzer kavramları, örgütsel bağlılığı etkileyen faktörler, motivasyon kavramı, önemi, süreci ve motivasyon araçlarını ele alarak teorik bölümlerde literatür taraması yöntemiyle incelenmiştir. Buna ek olarak son bölüm olan uygulama kısmında ise anket yöntemi kullanılarak elde edilen veriler ile örgütsel bağlılık ve motivasyon faktörlerinin Denizli il merkezinde kamuya bağlı bir devlet hastanesi hemşirelerinin ve yöneticilerinin hangi faktörlerden etkilendiği ve hangi faktörlerin bağlılıkta ve motivasyonda etkili olduğu açıklanmaya çalışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Organizational commitment to employes, where she feels that the commitment. It's organizational, commitment, organizational performance are believed in a positive affect. All single institutions and organizations the purpose of the workers and the common goalis to contain the correct fit and spacious intensify. What is the job, regardless of what it is to be willing to do the job, job reguires the internalization the request for an individual's level of motivation and be identified is tahat it is high. Today's health care and management commitment and motivation has to be of great importance. He served with sections are satisfied, the task and be awore of his responsibilities is truly motivated employes and managers to performance and efficiency is know to aggravate. Organizational loyalty and motivation with a high efficiency along with employees and managers as they will work for it's intended purpose of helping will provide a major benefit. This is the thesis; Denizli province on a public basis state hospital nurses organization factors that affect motivation and commitment are dealt with. This study, organizational commitment, organizational commitment importance of similar concepts organizational commitment, the importance of factors that affect the porcess and motivation tools theoretical chopters by dealing with literature survey method is obtained using survey data and organizational commitment and motivation factors in Denizli province on a public state hospital nurses and administrators is affected and which factors which factors infwence motivation and explain that we are working.