100 Temel Eser'in kelime kazanımı açısından değerlendirilmesi (MEB tarafından ilköğretim II. kademe için önerilen 100 Temel Eser'den seçilen beş eser örneğinde)
The evaluation of 100 Basic Works in terms of vocabulary acquisition (It is in the example at five works chosen from 100 Basic Works which are suggested to second grade primary school by Ministry of Education)
  1. Tez No: 241601
  2. Yazar: ESRA AKÇAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA AYYILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: 100 Temel Eser, Okuma Becerisi, Kelime Kazanımı, Serbest Okuma, 100 Basic Works, Reading Skill, Vocabulary Acquisition, Free Reading
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu çalışmada ilköğretim ikinci kademe (6, 7, 8. Sınıflar) için önerilen 100 Temel Eser'in kelime kazanımı açısından değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Araştırmanın uygulaması İstanbul'un Pendik ve Üsküdar ilçelerindeki iki devlet okulunda yapılmıştır. Bu okullardan rastgele dört altıncı sınıf seçilmiştir. İki sınıf deney grubunu ve diğer ikisi de kontrol grubunu oluşturmuştur. Her dört grupta da otuzar öğrenciden toplam yüz yirmi öğrenci mevcut olup ?ön test-son test kontrol gruplu deneysel desen modeli? kullanılmıştır.Uygulamayı yapan öğretmenlerin görüşleri doğrultusunda deney grubuna okutturulmak üzere 100 Temel Eser'den beş eser ?Altın Işık, Tiryaki Sözleri, Türk Atasözleri'nden Seçmeler, Mevlana'nın Mesnevisi'nden Seçmeler, Karagöz-Hacivat? rastgele seçilmiştir. Bu eserlerin içinden, yine uygulamayı yapan öğretmenlerin görüşleri doğrultusunda, yüz elli kelime/kelime grubu (deyim, birleşik fiiller vs.) tespit edilmiştir. Tespit edilen bu sözcük ve sözcük grupları da değişik test teknikleriyle uygulama sırasında öğrencilere sorulmuştur.Araştırmanın on aylık uygulama süresince deney grupları belli bir plan çerçevesinde seçilen kitapları okurken kontrol grupları üzerinde her hangi bir işlem yapılmamıştır. Her dört grubun bireylerini yakından tanımak ve gruplar arasındaki eşitliği/farklılığı tespit etmek için öncelikle ?öğrenci tanıma anketi? uygulanmıştır. Deney grubunun her kitabı okumasından önce ve sonra her dört gruba da aynı ön test ve son testler aynı yöntemle sorulmuştur. SPSS 11.5 programı kullanılarak analiz edilmiştir.Çalışmada, parametrik olmayan istatistiksel analiz yöntemlerinden, bağımsız iki grubun karşılaştırılmasında Mann Whitney U kullanılmıştır. Gruplar arasında anlamlı fark gözlendiğinde farkın kaynağının belirlenmesi için Mann Whitney U Testi ikili eşleştirmeler yapılarak kullanılmıştır. Deney ve kontrol grubunun ön ve son test sonuçlarının karşılaştırılmasında tekrarlı ölçümler için ise Wilcoxson Signed Rank testi kullanılmıştır. Araştırma verilerinin betimlenmesinde, frekans kullanılmıştır.Sonuçta bu araştırmayla ilgili olarak şu tespitlere varılmıştır:100 Temel Eser, Türkçe dersinin okuma becerisi kazanımını gerçekleştirmesinde etkilidir.Yeni bir kelimeyi öğrenmek için öğrenciler sözlüğe yönelmemiştir; öğrencilerin sözlük kullanma alışkanlığı geliştirilmelidir. Türkçe öğretmenlerine bu konuda büyük sorumluluk düşmektedir.Haftada beş saat görülen Türkçe derslerinde 100 Temel Eser'in tamamının okutulması zaman yetersizliğinden dolayı mümkün olamamaktadır. Serbest okuma etkinlikleriyle bu eserler okutulmaktadır. Öğrencilerin serbest okuma alışkanlığı geliştirilmelidir.
Özet (Çeviri)
In this study it?s aimed to evaluate of suggested 100 Basic Work for the second stage of primary education (6,7,8. Grades) in terms of word acquisition.The implementation of the research was made in two state schools in Pendik and Üsküdar in İstanbul. From these schools four classes were chosen randomly. Two classes were experimental group and the other two classes were control group. There were a hundered and twenty students in total. They were divided to four groups and each group consisted of 30 students. Pretest-posttest control grouped experimental design model was used for them.With the direction of the Turkish teachers who helped the application from 100 Basic Works five books,?? Altın Işık, Tiryaki Sözleri, Türk Atasözlerinden Seçmeler, Mevlana?nın Mesnevisi?nden Seçmeler, Karagöz-Hacivat?? were chosen to be read to experimental group. From these works a hundered and fifty words (idiom, compound verbs ) were determined by the direction of the teacher who helped the application. During the application these chosen words and phrases were asked to the students with the different test techniques.During the ten-month implementation of the research while the experimental group was reading the chosen books within the framework of a specific plan, any action was made for the control group. The student recognition survey" was applied first to know the individuals of the each of the four groups better and determine their equality / difference between the groups. Before and after the experimental group read each book, the same pre-test and post-test were asked to each four groups applying the same method. It was analyzed using SPSS 11.5 program.In the study, from non-parametric statistical analysis methods Mann Whitney U was used to compare the two independent groups. When there was significant difference between the groups Mann Whitney U Test was used by matching two pairs to determine the source of the difference. Wilcoxson Signed Rank test was used for the repeated measurements to compare the pre and post test results of experimental and control groups. To describe the research data, frequency was used.As a result of this research those findings were made;100 Basic Works are effective to have reading skill acquirement of Turkish lesson.To learn a new word the students didn?t look up the dictionary. The students? habit of using the dictionary should be improved. A large responsibility belongs to the Turkish teachers about it.Reading of all 100 Basic Works doesn?t implement because of lack of time in five- hour Turkish lesson per week. These works should be read with the free reading activities. Students' free reading habits should be developed.