Tarih öğretmenlerinin değerler ve değer eğitimi hakkındaki görüşleri
History teachers' thought about values and values education
  1. Tez No: 210444
  2. Yazar: MUHAMMET AHMET TOKDEMİR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İSMAİL HAKKI DEMİRCİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Degerler, Deger Egitimi, Tarih Ögretimi, Tarih Ögretmeni, Values, Education of Values, Teaching of History, History Teacher
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Ögrenme alanları; bilissel, duyussal ve psikomotor olmak üzere üç kısma ayrılmaktadır. Degerler daha çok duyussal alan içinde var olsa da inanç, tutum ve davranıslarımıza etki ettiklerinden her türlü davranısımızın incelenmesi ve açıklanmasında önemli bir role sahiptir. Bu çalısma, tarih ögretmenlerinin degerler ve deger egitimi hakkındaki görüs ve düsüncelerini belirlemek, tarih derslerinde deger egitimi ile ilgili ne tür etkinlikler yaptıklarını ve hangi problemlerle karsılastıklarını ortaya koymak amacı ile yapılmıstır. Arastırmada betimsel yöntem kullanılmıstır. Çalısma, 2006-2007 egitim ögretim yılında Trabzon il merkezi ve ilçelerinde orta ögretim kurumlarında görev yapan 104 tarih ögretmeni ile gerçeklestirilmistir. Arastırmanın amacı dogrultusunda açık uçlu sorulardan olusan bir anket formu gelistirilerek 104 tarih ögretmenine uygulanmıstır. Arastırma kapsamında ayrıca yarı yapılandırılmıs bir mülakat formu gelistirilmis ve 32 tarih ögretmeni ile mülakat yapılmıstır. Arastırmada elde edilen verilerin frekans ve yüzdeleri tablolar halinde gösterilerek analizleri yapılmıstır. Arastırma sonucunda tarih ögretmenlerinin çogunlugunun degerler ve deger egitimi ile ilgili teorik bilgilere sahip olmadıgı ancak deger egitimine karsı olumlu bir tutum içinde oldugu görülmüstür. Ayrıca tarih ögretmenlerinin, degerlerin egitim-ögretimin önemli bir parçası olduguna inandıgı ve tarih derslerinde ögrencilere çesitli degerleri kazandırmaya çalıstıgı da arastırma verilerinden anlasılmaktadır.
Özet (Çeviri)
According to the acceptance of the society what is nice, good and right is called value. Although the values take place in emotional area, they have an influence on expression and research of all kind of our behaviour because of the values effect on our attitude and believes. This study has been done in order to determine history teachers?opinions and thoughts about values and education of values. Descriptive method has been used in this study. The study has been done with 104 history teachers who have been teaching in secondary schools in the center of Trabzon and towns of Trabzon in 2006-2007 education-terms. A questionnarie which was made up of commentable questions has been applied on 104 history teachers. Also a semi structured interview form has been devoloped and it has been implemented with 32 history teachers. The data? frequency and percentage was shown in charts and analysed. At the end of the study it is concluded that most of the history teachers don?t have teorical knowledge about values and education of values. But the teachers have positive attitudes for education of values. Furthermore in the listed of the data it can be said that the history teachers believe that values are parts of education and they try to cause the students get varius values.