Kobi'lerde kurumsallaşma ve kurumsallaşma düzeyinin belirlenmesi (Sakarya 1. ve 2. osb uygulaması)
Instituonalization in smes and determining of the instituonalization level (field study on the 1st and 2nd organized industrial zone located in Sakarya
- Tez No: 210662
- Danışmanlar: PROF.DR. ENGİN YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: KOB, Kurumsallasma, Kurumsallasma Düzeyi, Kurumsal Yapı, SMEs, Institutionalization, Instituonalization Level, Instituonalization Structure
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Küçük ve Orta Ölçekli ?sletmeler (KOB?) tüm ülkelerde belirgin bir ağırlığa sahiptirler ve ekonomilerin barometresi olarak değerlendirilirler. Büyük firmalardan farklı olarak kendilerine özgü benzersiz yönetim sitillerine, farklı organizasyonel yapılara ve farklı yönetimsel yaklasımlara sahiptirler. Sahip oldukları karakteristik özellikler sebebiyle, bir takım avantajları ve dezavantajları söz konusudur. Bu firmalarda geleneksel yönetim anlayısının firma bünyesine direk olarak uygulandığında, organizasyonel ve yönetimsel anlamda bazı önemli problemler olusmaktadır. Bunun en temel sebebi ise günümüzdeki yönetim anlayısındaki değisimdir. Firmalar bu noktada yasamalarını sürdürebilmek için yeni stratejiler arama zorunluluğundadırlar. Kanaatimizce, bu stratejilerden en önemlisi kurumsallasmadır. Genel olarak kurumsallasma; organizasyonel yapıların geleneksel yönetim anlayısına göre daha esnek, katılımcı, detaydan ve hiyerarsiden uzak olduğu ve profesyonel yönetim anlayısının etkin sekilde uygulandığı bir yönetim anlayısıdır. Baska bir deyisle, kurumsallasma firma bünyesinde etkin olarak isleyen bir mekanizmanın gelistirilmesidir. Bu çalısmanın amacı; KOB?'lerdeki kurumsallasma fonksiyonlarının uygulanırlığını, kurumsallasma boyutlarının etkinliğini ve KOB?'lerin kurumsallasma düzeyini tespit etmektir. Bu amaçla, Adapazarı 1. ve 2. Organize Sanayi Bölgelerinde faaliyette bulunmakta olan firmalara yönelik bir alan çalısması yapılmıstır. Firmaların Kurumsallasma düzeyini tespit etmek, kurumsal yönetim fonksiyonlarının uygulanırlığını belirlemek amacıyla yukarıda ifade edilen Organize Sanayi Bölgelerinde anket, mülakat ve gözlemler yapılmıstır. Çalısmanın sonuçlarına göre, kapsam içersinde yer almakta olan firmaların çoğunluğunun Kurumsallasma sürecine baslamıs oldukları tespit edilmistir. Bazı firmalar kurumsallasma sürecinde yavas bir sekilde ilerlerken, bazıları kurumsallasmanın yalnızca kendilerine uygun olduklarını düsündükleri özellikleri bünyelerinde uygulamaktadırlar-ki bu kurumsallasma anlamında sorunlara sebep olmaktadır. Arastırma kapsamında yer almakta olan firmaların bazıları, kurumsallasmayla paralel olan yönetim anlayısları sayesinde, kurumsallasmanın üst seviyelerinde yer almaktadırlar. Bu çalısmada ayrıca, KOB?'lerdeki kurumsallasma düzeyini belirleyen faktörleri analiz etmek amacıyla ?t ve anova? testleri yapılmıstır. Sonuçlara göre, firmaların hukuki yapıları, türleri, sektörleri ve büyüklükleri firmaların kurumsallasma seviyelerinin belirlenmesinde temel role sahiptirler.
Özet (Çeviri)
SMEs certainly weight in all countries and that are seen a barometer of the economies. Different characteristics of SMEs from growth firms, they have unique management styles, organizational structure, and approaches. By means of these characteristics, SMEs have advantages and drawbacks. Important organizational and managerial problems occur when traditional management approaches are applied directly to them. The main reason of this is changing of the management approaches. For this reason, SMEs should look for the new strategies in order to continue their existence. In our opinion, institutionalization is the important one. Institutionalization is more flexible, participant, far from detail and hierarchy and more professional approaches is existing according to traditional management. In other words, institutionalization is to set up effective mechanism in the organization structure. This study aims to explore the practice of institutionalization, defining of institutionalization level, and institutionalization perspectives in small and medium sized enterprises. For this purpose, field examination is done in the small and medium sized establishment in the 1st and the 2nd Organized Industrial Zone Located in Sakarya. To determine of the institutionalization level of companies; survey, interviews, and observations have done. According to results of the study, it is recognized that most of the companies have started to set up necessities of institutionalization. While some of them are going on institutionalization process slowly because of their own characteristics, some of them just choose criterions of institutionalization that is thought suitable for them, but this causes a problem. A few companies are located at high level of institutionalization because of their modern management styles that are parallel with institutionalization. To define the institutionalization of SMEs ?t and anova test? have done, and according to results; legal structures, types, sectors and growth of the companies have main roles to determine the institutionalization level of companies.