İlköğretim birinci kademe öğrencilerinin çizgisel  gelişimlerine etki eden sosyo-ekonomik faktörler
Socio-economic factors that affect the development of drawing of the first level students at primary education
  1. Tez No: 210705
  2. Yazar: ŞÜKRAN BULUT
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. METİN COŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Çizgisel gelisim, sosyo-ekonomik yapı, ilköğretim, lineal development, socio-economic structure, privacy
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu arastırmada, ?lköğretim okulları I. kademesinde (1 ? 2 ? 3 ? 4 ? 5) okuyan 7 ? 11 yas grubu öğrencilerinin çizgisel gelisimleri üzerinde etkili olan (ya da olabilecek) sosyo-ekonomik faktörlerin olup-olmadığı tespit edilmeye çalısılmıstır. Seçkisiz yöntemle belirlenen altı ilköğretim okulunda okuyan I kademe öğrencilerinden her sınıftan yirmi bir öğrenciye anket uygulanmıs ve resim yaptırılmıstır. Belirlenen okullardan ikisi sehir merkezinde, ikisi sehrin daha kenar mahallelerinde, diğer ikisi ise Cumhuriyet Üniversitesi Kampüs'ü içerisinde yer almaktadır. Toplam altı okulun da I.kademesinde okuyan öğrenciler seçkisiz örneklem yoluyla tespit edilmistir. Bütün öğrencilerin çizgisel gelisim basamaklarında ki gelisimleri hem nicel (anket), hem de nitel (gözlem) teknikler ile ölçülmüstür. Bu çalısmanın amacı seçilen ilköğretim okullarında okuyan öğrencilerin bireysel özelliklerinin, kardes sayısının, sosyo-ekonomik durumlarının, kültür yapılarının, çevresel faktörlerin, spor aktivitelerinin, ailesel faktörlerin ve ailelerinin eğitim düzeylerinin, çocukların çizgisel gelisimlerine etkisinin olup olmadığını ortaya çıkarabilmektir.
Özet (Çeviri)
In this study, the factors that have already been or would possibly be effecting the lineal development of the students of 7-11 ages, being educated in the first stage of the secondary education (1, 2, 3, 4, 5) schools. Five students from each grade at the first stage of the secondary education schools have been chosen randomly and asked to complete a questionnaire and lastly to draw pictures. The schools that this study has been carried in locate in the city center, suburb and campus of Cumhuriyet University as in pairs, six in total. In all the schools, the students of first stage have been picked up randomly. The development in the drawing steps of the students in the center and suburb have been measured by using both the quantitative and qualitative techniques. Aim of this study is to determine if there is any correlation between the lineal development of the children and personal characteristics, the number of the siblings in the family, the socio-economic and cultural status, environmental factors, sports activities, family factors and the level of the education of the family.