İlköğretim 7. ve 8. sınıf öğrencilerinde gözlenen zorba davranışların aile sorunlarına göre incelenmesi
Observation of bully behaviours at primary school 7th and 8th class mates according to family matters
  1. Tez No: 210753
  2. Yazar: MÜCELLA SARITAŞ
  3. Danışmanlar: DR. MEHMET PALANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Zorbacı davranış, Zorba, Kurban, Aile Sorunları, İlköğretim, Bullying behaviors, Bully, Victim, Parental problems, Elementary school
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu araştırmanın temel amacı ilköğretimde 7. ve 8. sınıf öğrencilerinde görülen zorba davranışların aile sorunlarıyla (ailedeki otoriter baskıcı tutum, ilişkilerde duyarsızlık ve tutarsızlık, anne baba ilişkilerinde uyumsuzluk, sosyal etkinliklerde kısıtlılık, ev ortamındaki düzensizlik, ekonomik sorunlar, ilişkilerde sınırsızlık ve istismar, sağlık ve sosyal sorunlar) ilişkisinin incelenmesidir. Araştırma grubu Trabzon ili merkezinde bulunan 4 ilköğretim okulunda 7. ve 8. sınıflarda öğrenim gören ve zorba davranışlar gösteren 225 öğrenciden oluşturulmuştur. Bu öğrenciler söz konusu okullardaki 650 öğrenci arasından zorbalık düzeyleri düşük, orta ve yüksek düzeyde olmak üzere seçilmiştir. Araştırmanın veri toplama araçları Tuğrul (2000) tarafından geliştirilmiş“Gençlik Dönemi Aile Sorunlarını Değerlendirme Ölçeği”ile araştırmacı tarafından hazırlanan bilgi formu ve ?Kimdir O?? ölçme aracıdır. Araştırmadan elde edilen verilerin analizinde SPSS 10.0 paket programı kullanılarak Tanımlayıcı ve çıkarımlı istatistik yöntemleri kullanılmıştır. Gruplar arası farkı belirlemede Tek Yönlü Varyans Analizi ve t Testi, ilişkiyi belirlemede ise korelasyon teknikleri uygulanmıştır. Sonuçlar zorba davranışların ailesel değişkenlerle ilişkisini ortaya koymaktadır. Bu nedenle çalışma sonuçları aileler ve psikolojik yardım sağlayacaklar için olduğu kadar geliştirilebilecek rehberlik ve yardım programları ile öğretmenler ve diğer araştırmacılara yönelik de önemli veriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The basic purpose of this study was to invedigate he relationships between bullying behaviors and parental problems (permissiveness, little supervision, harsh and inconsistent discipline, inappropriate social activities, poor communications skills between mother and father, low income, health problems and social problems) of elementary school seventh and eight grade students The pool of participants consisted of 225 students who have bullying behaviors in Grade 7 and 8 students from four different schools. These students were chosen from a total of 650 students at those schools and divided to three groups as low, medium and high. The instruments of this research were ?Scales of Evaluation Parental Problems for Youth? had developed by Tuğrul (2000), information survey had developed by the investigator and ?Who is the bully here?? questionnaire. Descriptive statistics and inferential statistics were used to report the result in SPSS 10.0 program. The One Way Analyses of Variance (ANOVA) and t test was used to determine if there were significant differences among groupsana, correlation method was used to determine relationships between groups. The results outcome of the study show relationships between bullying behaviors and parental variables. Therefore the results of this study are significant for families, people who seek psychological help and also teachers, future investigators and intervention programs.