Turkey's cultural integration with the European Union (religion as a factor)
Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne kültürel entegrasyonu (din faktörü)
- Tez No: 210851
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ALİ TEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Religion, Turkey and the European Union, Culture, Identity
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Türkiye'nin Avrupa Birligi ile entegrasyonu degisik yaklasımlarla incelenmistir. Ancak, 1999 Helsinki Zirvesi'nde adaylık statüsünü elde etmesiyle, Türkiye'nin AB'den kültürel ve dini açılardan farklılıgı ile ilgili tartısmalar her zamankinden daha çok gündeme gelmistir. Bu baglamda, Türkiye'nin Avrupa normlarına uyumu konusunda, özellikle dine atıfta bulunuldugunda, özenli bir inceleme gereksinimi dogmustur. Türkiye'nin, çogunlugu Müslüman olan bir toplumla laiklik ilkesine baglı kalması, AB ile kültürel entegrasyonunda dikkat edilmesi gerekenlerin basında gelmektedir. Din faktörünün Avrupa kimligi içindeki önemi ve Türkiye'nin farklı dini/kültürüyle bu kimlige potansiyel katkısı bu tezde arastırılmaya çalısılan baslıca konular arasındadır. Bu tez, laik Türkiye'nin faklı dini/kültürel gelenegi ile AB normlarına uyum saglaması konusunda bir analiz sunmayı amaçlamaktadır. Tezin sonucunda, Türkiye'nin AB ile entgrasyonunda kültürel/dini farklılıklar nedeniyle bir dar bogazdan geçmekte oldugu ancak bunun asılamaz bir kördügüm olmadıgı yönündedir. Bu engel, tarafların kimlik tanımını ortaklasa yeniden yapılandırma istekleriyle asılabilir.
Özet (Çeviri)
Turkey?s integration with the European Union has been investigated through different lenses. When Turkey gained candidacy status in 1999 Helsinki Summit, the discussion about Turkey?s cultural/religious dissimilarity with the Union became more noticeable. In this context, Turkey?s compatibility with the European norms, with specific reference to different religion, needed an attentive investigation. Turkey?s fidelity to laicism in the existence of a majority Muslim population is of great significance in Turkey?s cultural integration with the EU. The fundamentality of religion factor for the European identity and potential contribution of laic Turkey to this identity with its different religion/culture are the major issues that are tried to be analyzed. This thesis also tries to display what laic Turkey will bring into the EU in cultural terms in the case of its full membership. It is concluded that Turkey?s integration with the EU is at a bottle neck because of its different cultural/religious tradition. Nevertheless, it is not a deadlock. This impediment can be overcome with proper understanding of each other and with willingness for integration that embraces both European and Turkish cultures.