Türkiye çocuk ve ebe-sobe dergilerinin edebiyat ve eğitim değerleri açısından incelenmesi
Analyzing türkiye çocuk and ebe-sobe magazines in literature and education values
- Tez No: 211313
- Danışmanlar: Y.DOÇ. ZEKİ GÜREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, edebiyat, çocuk edebiyatı, çocuk edebiyatı hedefleri, çocuk edebiyatı türleri, çocuk dergileri, çocuk dergilerinde biçim, çocuk dergilerinde içerik, çocuk dergilerinin degerlendirilmesi
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Arastırmamıza konu olan Türkiye Çocuk ve Ebe-Sobe çocuk dergilerinin ?Çocuk Edebiyatının Hedefleri? yle örtüsüp örtüsmedigi, ?Çocuk Edebiyatı Türlerinde Aranılan Özellikler? i tasıyıp tasımadıgı, ?Çocuk Kitaplarını (dergilerini) nceleme ve Degerlendirme Planı? na uygunlugu, çocukların yas seviyelerine, cinsiyetlerine ve ilgi alanlarına göre ne ölçüde seslenebildigi ve son olarak da edebiyat- egitim iliskisinden hareketle ?Türkçe Dersinin ve Milli Egitimin Genel Amaçları? na uygunlugu tezin problematigini olusturur. nceleme için seçilen dergilerin 2005 yılında çıkan sayıları dikkate alınmıstır. nceleme kıstasları bu alanda uzmanlasmıs kisilerin kriterleri ölçüsünde yapılmıstır. ?Çocukların Yas Seviyelerine ve Cinsiyete Göre lgi Alanları? bölümündeki degerlendirmeler, incelememizin sınırlılıgı açısından sadece 11- 14 yas arası çocuklara yönelik olarak yapılmıstır. Dergilerin genel itibariyle çocuk dergilerinde bulunması gereken kıstasları tasıdıgı gözlenmis olup, eksiklikleri belirlenmistir.
Özet (Çeviri)
Being the subject of our research The Children Magazines Türkiye Çocuk and Ebe Sobe magazines whether they are suitable or not ?Objectives of Child Literature? , whether carry or not ?Features which are looked for in Children Literature Types?, and their suitability to ?Child Books (magazines) Examining and Evaluating Plan?, which levels these magazines call upon children according to their age levels, gender and interesting area and finally from this point relationship between Literature-education to suitability ?General Objectives of Turkish Lesson and National Education? exist the problematic of the thesis. It is taken magazines volumes published in 2005 are chosen to examine. Research criteria are done with the criteria of the people who are expert in this field. Evaluations in the part of ?Interesting Areas of Children according to their Age Levels and Gender? are done only the children who are between 11-14 years old. It was seen that magazines had the general criteria that had to be in children?s magazines and it was stated deficiencies.