Ortaöğretim kurumlarında görev yapan rehber öğretmenlerin ortaöğretim öğrencilerinin yönlendirilmesi üzerindeki etkisi (Kayseri ili örneği)
Counsellors in secondary schools and their effects on the children directed by those consellors (a sample study of Kayseri city)
  1. Tez No: 211845
  2. Yazar: NURULLAH YAĞCI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA ŞANAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yönlendirme, Alan Seçimi, Eğitsel Rehberlik, Mesleki Rehberlik, Guidance, Department Choosing, Educational Conselling, Vocational Counselling
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu araştırmada ortaöğretim öğrencilerinin yönlendirilmesi üzerinde etkisi olabileceği düşünülen rehber öğretmenlerin cinsiyet, mesleki kıdem, görev yapılan okul türü ile öğrencilerin cinsiyet, okul türü, sınıf seviyesi değişkenleri incelenmiştir.Tarama modelindeki bu araştırmada veri toplama amacıyla ?Kayseri İl Merkezi Ortaöğretim Kurumlarında Görev Yapan Rehber Öğretmenlerin Öğrencileri Yönlendirme Faaliyetlerinin Değerlendirilmesine Yönelik Anket? ile ?Kayseri İl Merkezi Ortaöğretim Öğrencilerine Yapılan Yönlendirme Faaliyetlerinin Değerlendirilmesine Yönelik Anket? kullanılmıştır.Araştırmada rehber öğretmenlerin öğrencilerin ilgi ve yetenek alanlarını belirlemek için test ve envanter uygulaması gerçekleştirdikleri, rehber öğretmenlerin test sonuçlarını öğrencilere açıklarken en fazla sınıfa girerek açıklamada bulunma, rehberlik servisine gelen öğrencilere birebir yardım etme, test sonuçlarına göre gerekli yönlendirme çalışmasını yapma yollarını izledikleri tespit edilmiştir. Ayrıca rehber öğretmenlerin alan seçimi öncesi öğrencilere okulda seçebilecekleri alanlarla ilgili bilgi verdikleri, ilgi ve yeteneklerini tanımalarına yönelik test ve teknik uygulaması yaptıkları, alan seçiminin yükseköğretim programlarıyla ilişkisini anlattıkları görülmüştür. Rehber öğretmenler alan seçimi öncesinde öğrencileri yönlendirebilmek amacıyla en çok Akademik Benlik Kavramı Ölçeği ve Temel Yetenekler Testi 9-11'den yararlanırken, mesleğe yönlendirirken ise en fazla Kendini Değerlendirme Envanteri ve Temel Yetenekler Testi 9-11'i kullanmışlar bu testleri Mesleki Yönelim Envanteri izlemiştir.
Özet (Çeviri)
In this research (sexuality, lenth of service, type of the school the teacher at) of the counsellors who have deep impact on the children while guiding them (the students) for a special skill, and (again sexuality, type of the school, class level) of the students are the factors having been examined.? A questionnaire just for an assessment of the facilities that the counsellors in the secondary schools in Kayseri have done for the students while guiding them? and also a different questionnaire for an assessment of the facilities about student guidance in secondary schools in Kayseri have been used in order to gain or accumulate data in this research of scanning.In the research it is examined that the counsellors have developed tests and inventories to get information about interests and needs of the students and the counsellors have declared the results of these studies mostly in class atmosphere or by sharing the results mutually in the counselling service and they have followed the needed programme of guidance according to the test and inventory results. In addition to this, it is also understood that the counsellors have given all the necessory information about the department choosing process and also they have applied needed tests and inventories to get them to recognise their interests and needs, plus they told about the close relation between choosing a department and a university programme.While the counsellors have mostly used ?Concept of Academic Personality? and ?Basic Skills Test for 9-11? before the department choosing process to direct the students, they prefer using ?Self-Assessment Inventories? and ?TYT 9-11? to guide them for a suitable job. After that, they have used ?Vocational Directing Inventories?.