Çözeltiler ve kimyasal bağlanma konularına yönelik kavramsal değişim metinleri geliştirilmesi ve uygulanması
Preparation and application of conceptual change texts on solution and chemical bonding concepts
- Tez No: 212054
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİPAŞA AYAS
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Science Education, Conceptual Change, Conceptual Change Text
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 232
Özet
Bu çalışma iki genel amaç için planlanmıştır. Birincisi, öğretmen adaylarının çözeltiler ve kimyasal bağlanma konularındaki temel kavramlarda sahip oldukları alternatif kavramları içeren kavramsal değişim metinleri(KDM) hazırlamak ve hazırlanan kavramsal değişim metinlerinin öğretmen adaylarının bu metinler yardımıyla kavramsal değişimi ne ölçüde gerçekleştirdiklerini tespit etmektir. İkincisi ise KDM'nin sürecin hangi aşamasında daha etkili olduğunu belirlemektir. Çalışmanın örneklemini, KTÜ Fatih Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Öğretmenliği Anabilim Dalında iki öğretim üyesinin verdiği Genel Kimya I-II dersinin farklı üç şubedeki toplam 150 birinci sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Çalışmada yarı-deneysel yöntem kullanılmıştır. Rast gele seçilen 2 sınıf deney grubunu oluştururken diğer sınıf kontrol grubunu oluşturmuştur. Deney grubu öğretmen adaylarına ders öncesi ve ders sonrası olmak üzere iki şekilde KDM uygulanırken kontrol grubu öğretmen adayları ise normal öğretimlerine devam etmişlerdir. Çalışmada veri toplamak amacıyla ?Kimyasal Bağlar Kavram Başarı Testi? (KBKBT), ?Çözeltiler Kavram Başarı Testi? (ÇKBT), ?Bilişsel İşlem Beceri Testi? (BİBT), ?Kimya Karşı Tutum Testi? (KKTT) ve öğretmen adayı mülakatları kullanılmıştır. Çalışmada KBKBT, ÇKBT öğretmen adaylarının başlangıç seviyelerini belirlemek amacıyla ön-test, çalışma sonucunda öğretmen adaylarında meydana gelen ilerlemeyi ortaya çıkarmak amacıyla son-test ve ilerlemenin kalıcılığının tespiti için geciktirilmiş son-test olarak uygulanmıştır. KKTT her üç gruba da ön test ve son test olarak uygulanırken, BİBT sadece ön test olarak uygulanmıştır. Verilerin analizinde tekrarlı ölçümler analizi çözümlemesi kullanılmıştır. Uygulama öncesi ön testlerde deney ve kontrol grupları arasında p=0.05 düzeyinde anlamlı bir fark tespit edilemezken, son testlerde ve geciktirilmiş son testlerde ise deney ve kontrol grupları arasında KDM'nin süreç öncesi uygulandığı deney grubu lehine anlamlı farklılıklar olduğu tespit edilmiştir(p=0.001). Aynı zamanda uygulanan yöntemlerin öğretmen adaylarının Kimyaya karşı tutumları arasında deney grupları lehine anlamlı bir fark meydana getirdiği görülmüştür. Araştırma araştırmacılara ve eğitimcilere yapılan önerilerle tamamlanmıştır. Anahtar Kelimeler : Fen Eğitimi, Kavramsal Değişim, Kavramsal Değişim Metni
Özet (Çeviri)
This research was planned for two general purposes. First aim was to prepare conceptual change texts consisting of science student teachers? alternative concepts within basic concepts of solutions and chemical bonds and to determine the efficiency of conceptual change texts. Second aim was to find out how conceptual change text can best be incorporated in the instructional sequence. The sample of this study consists of 150 first year student teachers who attended ?Chemistry? courses taught by two lecturers in three classrooms at the Middle School Department of Science Education in Fatih Faculty of Education in KTU. The quasiexperimental research design was used in this study. Two classes were randomly selected as experimental groups and the other was selected as a control group. In the study, data was collected by using ?Chemical Bonds Concept Achievement Test? (CBCAT), ?Solution Chemistry Concept Achievement Test? (SCCAT), ?Cognitive Process Skill Test? (CPST), ?Attitude Scale Towards Chemistry as a School Subject? (ASTCASS) and student teachers? interviews. The CBCAT and SCCAT were used as the pre-test to determine student teachers? levels at the beginning of the study, the post-test to find out the student teachers? new levels of achievement and the delayed post-test to find out the persistency of conceptual change. In the analysis of the data, an analysis of repeated measures design was performed, in which the dependent variables were the post-test and delayed post-test scores. Prior to the implementation of the materials, the pretests scores for the groups (experimental and control) were compared with repeated measures design and it was found that there were no significant differences between these groups (p=0.05). After the implementation, the students? scores on the posttests and delayed posttests showed that the experimental group, at which conceptual change texts were used before instruction, scored significantly higher than the control group and the experimental group, at which conceptual change texts were used after instruction, with respect to achievement related to chemical bond and solution concepts (p=0.001). At the same time, it was elicited that there was a clear difference between experimental and control groups as to attitudes toward Chemistry. From the results, some suggestions were made to researchers and teacher educators.