Yalnızçam ormanlarının ekosistem tabanlı çok amaçlı planlanması ve orman dinamiğinin ekonomik ve idare süreleri açısından değerlendirilmesi
Ecosystem based multi objective planning (EBMOP) of Yalnızçam forest and evaluation of forest dynamics focusing on rotation age
- Tez No: 212065
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİN ZEKİ BAŞKENT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: İdare Süresi, Orman Amenajmanı, ETÇAP, Doğrusal Programlama, Net Bugünkü Değer, Rotation Age, Forest Management, Ecosystem Based Multi Objective Planning (EBMOP), Linear Programming, Net Present Value
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Ekosistem tabanlı çok amaçlı planlama (ETÇAP) yaklaşımı çerçevesinde ülke ormanlarının amenajman planlama sistemi de bir değişim sürecine girmiştir. Bu süreçte, ?en yüksek odun hasılatı? odaklı standart işletme amacı ile planlamanın başarısını ortaya koyan idare süresinin belirlenme kriterinin yetersiz olduğu anlaşılmaktadır. Bu değişime ışık tutmak amacıyla hazırlanan bu tez çalışmasında farklı idare sürelerinin; elde edilen odun hasılatı, su ve net karbon birikimi gibi farklı işletme amaçlarının hem miktar hem de net bugünkü değerleri üzerindeki etkileri incelenmiştir. Hazırlanan bu tez çalışmasında, araştırma alanı olarak seçilen Erzurum OBM, Göle Orman İşletme Müdürlüğü, Yalnızçam Planlama Biriminin çalışmaya kaynak oluşturacak tüm verileri BTC projesi kapsamında elde edilmiştir. ETÇAP planlama yaklaşımı çerçevesinde doğrusal programlama tekniği kullanılarak idare sürelerinin farklı işletme amaçları ve plan kısıtlarına göre duyarlılığı araştırılmıştır. Bu bağlamda, üretim ağırlıklı alanlarda 80, 90, 100, 110 ve 120 yıllık idare süreleri denenirken, koruma ağırlıklı alanlarda 180 ve 200 yıllık idare süreleri denenmiştir. Her bir idare süresi için, eta seyir politikalarından periyotlara göre eşit alan kısıtı, periyotlara göre %10 değişen eta seyir kısıtı ve eşik düzeydeki net karbon birikimi gibi kısıtlayıcı koşullar ile amaç fonksiyonlarına göre değişen 16 farklı planlama stratejisi geliştirilmiştir. Geliştirilen modeller LİNDO paket programı ile çözülmüştür. Her bir idare süresinin başarısı, 100 yıllık plan yörüngesi ve 10'ar yıllık periyotlar halinde incelenmiştir. Sonuçta, aynı amaç ve kısıtlar söz konusu iken farklı idare sürelerinde farklı amaç değerlerinin oluştuğu ve idare sürelerinin uzaması halinde elde edilen eta ve NBD' lerin genelde azaldığı görülmüştür. Benzer şekilde su üretimi ile açık alanlarının önemli derecede etkileşimi nedeniyle, farklı idare sürelerindeki su üretim değerlerinin belirli bir trend izlemediği ve planlarda ekonomik değerler amaçlandığında optimal idare sürelerinde farklılık olduğu ortaya çıkmıştır. Burada, en iyi ?çıktı?yı arzulanan işletme amacı ile bağlayıcı kısıtlayıcıların belirlediği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The Ecosystem Based Multiple Objective Planning (EBMOP) approach has motivated the classical forest management planning system to be revised. The solo forest management objective of ?maximum timber production? and the criteria used to determine rotation ages are realized to be inadequate in our country. In this study the effects of various rotations ages on management outputs such as timber production, water production and net carbon balance were evaluated and the corresponding economical values of each output were determined in terms of Net Present Value (NPV). Yalnızçam Planning Unit of Göle Forest Enterprise was used as the case study area. In this way, the best rotation age was evaluated using linear programming technique with EBMOP approach. In this context; 80, 90, 100, 110 and 120 ages were tried as rotation ages for timber production dominated management areas, and 180 and 200 ages were tried as rotation ages for conservation based management areas. 16 different forest management strategies were developed based on objective functions, area control, 10 % harvest flow and threshold net carbon sequestration constraints for all rotation ages. The LP based forest management model was solved with LINDO? program. The achievement of each rotation age was investigated over ten 10-year period 100 year planning horizon. In conclusion; it is found out that same objective function and constraints generated different forest output values when different rotation ages are used. Moreover, the amount of timber production and it?s NPV generally decreased as the rotation ages increased. Besides, due to the strong interactions between water production and open forest lands, water production values didn?t observe a specific trend for different rotation ages. However, when the NPV of forest outputs were considered as management objectives in plans, the optimal rotation did change.