Konut üzerine ütopyalar
Utopias on housing
  1. Tez No: 212080
  2. Yazar: ÇAĞRI YILMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İLKAY ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Ütopya, Konutta ütopya, Mimarlık ve Ütopya, Utopia, Utopia on Housing, Architecture and Utopia
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Ütopyalarda ortaya konulan konut kavramının tarihsel süreç içindeki gelişiminin ve bu ütopik yaklaşımların günümüz ideal konutunu nasıl etkilediğinin irdelendiği bu çalışmada, kavramsal olarak ütopya ve mimarlık ilişkisi ele alınmış, ?19. yüzyıl öncesi, 19. yüzyıl, 20. yüzyıl ve 21. yüzyılda ortaya konanlar? olarak sınıflandırılan ütopyaların, konuta olan yansımalarıincelenmiştir. Çalışmanın ilk bölümünde felsefe ve diğer sanat dallarındaki ütopya kavramıve tanımlarına örnekleriyle yer verilmiş, ütopyaların genel özelliklerine değinilmiştir. Ütopyaların yalnızca edebi eserler olmaktan çıkıp mimarlık kapsamına nasıl girdiği ve aslında mimarlığın her türlü ütopyada neden var olmasıgereken bir sanat dalıolduğuna değinilerek ütopya-mimari ilişkisi incelenmişmimarlık alanında üretilen ütopyalarla konu örneklenmiştir. Konutun ütopyalarda ne şekilde yer aldığı, 19. yüzyıldan 21. yüzyıla kadar üretilen ütopyalardaki konut kavramıişlenmiştir. İkinci Bölümde, 20. ve 21. yüzyılda ortaya çıkan ütopik yaklaşımlar ve bunların konuta ve konut mimarisine olan yansımaları, 20. yüzyılda konut alanında ütopik olarak nitelendirilen tasarımlar üreten Buckminister Fuller ve Archigram ile 21. yüzyılda konut kavramına, geçmişyüzyıllarda üretilen ütopyalardan da yola çıkarak, farklıyaklaşımlar sunduklarıdüşünülen Jennifer Siegal, Colani ve Haus, Martin Ruiz de Azúa, Zoka Zola gibi tasarımcılar ve Microsoft Geleceğin Evi, E- Konut, Konut-n gibi tasarımlardan örneklerle irdelenmiştir. Tez kapsamında işlenen 19. yüzyıl ve 21. yüzyıl arasında ortaya çıkan ütopik felsefe ve yaklaşımlarının konuta olan yansımalarıirdelenmiş, ulaşılan sonuçlar son bölümde detaylıolarak ifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The historical development of the residence concept introduced under the scope of utopias and the effect of these utopist approaches on today?s ideal residence are examined in this study, conceptually studying the relation between utopia and architecture and studying the reflections of utopias classified as encountered ?before 19th century, 19th century and 21st century? on the residence. The first chapter of the study exemplifies the utopia concept and definitions within the philosophy and other branches of arts, also touching on the general characters of the utopias. How utopias went beyond being just on the realm of literature towards the realm of architecture and why architecture indeed is a branch of arts which has to exist in all kinds of utopias, and examines the relation between utopias and architecture, exemplifying with utopias created on architecture. The position of the residence within utopias and examines the residence concept within utopias created between 19th century and 21st century. The second chapters study the utopist approaches introduced in 20th and 21st centuries, their reflections on residence and residence architecture, giving examples such as Buckminister Fuller and Archigram who, in 20th century, have designs on residence described as utopist and designers such as Jennifer Siegal, Colani and Haus, Martin Ruiz de Azúa, Zoka Zola who are considered to have presented different approaches towards residence concept, also under the light of utopias created on previous centuries, and examples from designs such as Microsoft Future House, E- Residence, Residence-n. The reflections of utopist philosophy and approaches emerged between 19th and 21st centuries which are covered under the thesis are analyzed and the conclusions are given in detail in the last chapter.