Reklamlarda Ütopya: Konut reklamlarında göstergebilimsel bir analiz
Utopia in advertisements: A semiotic analysis in housing advertisements
  1. Tez No: 550287
  2. Yazar: İNCİ ÇAKIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AŞİNA GÜLERARSLAN ÖZDENGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Reklamcılık, İşletme, Advertising, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Ütopya, Kent Ütopyaları, Konut Reklamları, Göstergebilim, Utopia, Urban Utopias, Housing Commercials, Semiotics
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Reklamcılık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Reklamcılık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
Ütopyalar; mevcut toplumsal ve siyasal yapılara bir eleştiri olarak ortaya çıkmış, alternatif ve ideal bir toplumsal düzen önerisidir. Toplumsal yapı ile ilgili olduğundan kapsamlı bir içeriğe sahip olan ütopyalar edebiyat, siyaset, mimarlık gibi birçok disiplini etkilemiş aynı zamanda da ondalardan etkilenmiştir. Yalnızca bir fikir olarak soyut uzamda kalmamış, toplumsal düzen önerisinin gereği olarak 'kent' adı altında kendine bir“gerçeklik”boyutu kazandırmıştır. Bu anlamda Antik Çağ'dan bu yana“kent ütopyaları”üzerinden alternatif ideal yaşam alanları kurgulanmış ve çağa göre değişiklikler göstererek günümüze kadar gelmiştir. Günümüzde,“güvenlikli siteler”adı altında konut reklamları ile kitlelere ulaşan bu ütopik yaşam alanları, reklamlarda ütopik öğelerin sanal gerçeklikle birleşmesiyle fantastik mekânlara dönüşmüştür. Araştırmada, konut reklam filmlerinde kullanılan ütopik temalar, göstergebilimsel analiz yöntemi ile incelenmiş ve gerçekliğin hangi söylem-görseller ile dönüştürüldüğü konusu üzerinde durulmuştur. Ulaşılan sonuçlara göre, ütopyanın“düş”argümanının reklam filmlerinde genel havayı oluşturduğu görülmüştür. Böylece“zenginlik, seçkinlik ve aidiyet”,“doğa”,“geçmiş zaman ve nostalji”,“aile ve cinsiyet”,“özgünlük, teknoloji ve tasarım”gibi temalar düşsel bir ambians ile yeniden şekillendirilmiştir. Ayrıca, söz konusu temalara bağlı olarak ideal bir yaşama ilişkin“özgürlük”,“mutluluk”,“huzur”,“güven”,“doğallık”gibi kavramlar; kamera hareketleri, çekim açıları ve kullanılan çeşit argümanlar (karakter, mekân, müzik) ile pekiştirilerek, yeni sanal gerçeklikler ile fantastik bir dünya yaratılmıştır.
Özet (Çeviri)
Utopias are alternative and ideal social order proposals emerged as a criticism of the existing social and political structures. Utopias which have a comprehensive content because they are related to social structure have affected many disciplines such as literature, politics and architecture and they have also been influenced by them. Not only did he stay in abstract space as an idea, but he also gave himself a“reality”dimension under the name of a city as a requirement of the social order proposal. In this sense, alternative ideal living habitats have been built through“urban utopias”since the ancient age and they have come to the present day by showing changes according to the ages. Nowadays, these utopian habitats, which reach the masses through housing advertisements under the name of“gated communities ”, have turned into fantastic spaces with the combination of utopian elements and virtual reality in advertisements. In the study, the utopian themes used in housing commercials were examined by semiotic analysis method and it was emphasized that through which discourse-visuals the reality was transformed. According to the results obtained, it was seen that the“dream”concept of utopia constitutes the general atmosphere in commercials. Thus, themes such as“wealth, being elite and belongingness”,“nature ”past times and nostalgia“, ”family and gender“, ”originality, technology and design“ have been reshaped with an imaginary ambience. In addition, a fantastic world is created with new virtual realities by supporting the concepts such as ”freedom“, ”happiness“,”peace“, ”trust“, ”naturalness" which are related to the mentioned themes by shooting angles, camera movements and various arguments (character, space, music) used.