Triturus vittatus (şeritli semender)'un Türkiye'deki taksonomik durumunun morfometrik, iskelet kası proteinleri ve mitokondriyal 16SrRNA ve CYTB genleri ile incelenmesi
Study of taxonomical status of the banded newt (Triturus vittatus) by morphology, skeletal muscle proteins and 16SrRNA and CYTB data
- Tez No: 212081
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLAL KUTRUP
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Zooloji, Biology, Zoology
- Anahtar Kelimeler: T. vittatus, Morfometrik, 16S rRNA, CytB, skelet kası, Türkiye, T. vittatus, Morphometric, 16S rRNA, CytB, Skeletal Muscle, Turkey
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalısmada, Seritli Semender (Triturus vittatus)'in Türkiye'deki taksonomik durumu morfometrik, 16S rRNA ve cytB genleri ile iskelet kası proteinleri arasındaki farklılıklara göre incelenmistir. Morfometrik incelemelerde 9 ilden 18 ayrı populasyondan toplam 179 birey (86 ve 93 ) erkekler için 8, disiler içinse 7 ayrı karakter bakımından karsılastırılmıstır. T. vittatus'un bireylerinin 4 ana gruba (Hatay, Mersin ve Adana, Batı Karadeniz ve Dogu Karadeniz) ayrılarak yapılan One-Way ANOVA Tukey testine göre bu 4 grubun ölçülen tüm degerlere göre birbirinden önemli derecede (p< 0,05) farklı oldugu görülmüstür. Bu 4 grubu birbirleri arasında ikili olarak karsılastırmak amacıyla gerçeklestirilen Mann-Whitney U testi sonucunda da hem disiler hem de erkekler için önemli derecede (p< 0,05) farklılıklar bulunmustur. T. vittatus bireyleri moleküler bakımdan da 11 ilden 20 ayrı populasyonda 16S rRNA ve cytB genleri incelenerek karsılastırılmıstır. TCS analizine göre 16S rRNA geninin 541 bazlık kısmı için baz dizilisi elde edilen 118 bireyde 15 haplotip ve cytB geninin 397 bazlık kısmı için baz dizilisi elde edilen 112 bireyde 25 haplotip bulunmustur. TCS analizinde hem 16S rRNA hem de cytB geni için bulunan haplotiplerin morfolojik incelemelerde de ortaya çıkan 4 ana grupta toplandıkları görülmüstür. PAUP programı kullanılarak yapılan analizleri sonucunda ortaya çıkan filogramlarda da T. vittatus'un 4 ana kola ayrıldıgı görülmüstür. Semenderler için Türkiye'de ilk kez iskelet kası proteinleri kullanılarak gerçeklestirilen SDS-PAGE sonucunda ise Batı ve Dogu Karadeniz Bölgeleri'ndeki bireyler arasında farklılık bulunmustur. Batı Karadeniz Bölgesi'ne ait bireylerde toplam 25 adet protein bantı bulunurken Dogu Karadeniz Bölgesi'ne ait bireylerde ise toplam 26 adet protein bantı bulunmustur. Bu çalısma sonucunda, Türkiye'deki Seritli Semender (T. vittatus)'in, T. v. vittatus (Hatay), T. v. cilicensis (Adana ve Mersin), T. v. nestrovi (Batı Karadeniz) ve T. v. ophryticus (Batı Karadeniz) adlı 4 alttüre ayrılabilecegi önerilmistir.
Özet (Çeviri)
In this study, taxonomical status of the banded newt (Triturus vittatus) was investigated through morphometrical features, 16S rRNA and cytB genes, and skeletal muscle differences. In the morphometrical investigations, 179 specimens (86 ve 93 ) from 18 different populations in 9 provinces were compared by 7 characters for females and 8 characters for males. According to One-Way ANOVA Tukey test performed by putting the T. vittatus specimens into 4 basic groups (Hatay, Mersin and Adana, Bati Karadeniz and Dogu Karadeniz) it was found that those 4 groups were different significantly (p< 0,05). Also it was shown from the results of the Mann Whitney U test conducted to compare these groups each other, that these 4 groups are significantly different (p< 0,05) for both sexes. T. vittatus specimens were also compared in 20 different populations from 11 provinces by 16S rRNA and cytB genes. According to TCS analysis for the 541 bp part of the 16S rRNA gene 15 haplotpypes were found in 118 specimens while for the 397 bp part of the cytBgene 25 haplotypes were found in 112 specimens. It was shown in TCS analysis that, neither for 16S rRNA nor for cytB genes haplotypes were joined into the 4 basic groups. It was found also in the phylograms obtained from the PAUP program analyses that T. vittatus specimens were joined into 4 basic branches. Some differences were found between Western and Eastern Black Sea specimens with the result of the SDS-PAGE performed using the skeletal muscle proteins of the newts for the first time. Overall 25 protein bands were found in Western Black Sea specimens while there were 26 protein bands in Eastern Black Sea specimens. In conclusion, we suggest that the banded newt (T. vittatus) in Turkey could be classified in 4 subspecies, namely T. v. vittatus in Hatay, T. v. cilicensis in Adana and Mersin, T. v. nestrovi in Western Black Sea and T. v. ophryticus in Eastern Black Sea.