Altıncı sınıf kuvvet ve hareket ünitesine yönelik beyin temelli öğrenmeye dayalı web destekli öğretim materyalinin geliştirilmesi ve etkililiğinin değerlendirilmesi
Developing and assessing effectiveness of web supported instructional material based on brain based learning for 6th grade force and motion unit
- Tez No: 212082
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİH ÇEPNİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Beyin Temelli Öğrenme, Web Destekli Öğretim, Kuvvet ve Hareket, Başarı, Kavramsal Öğrenme, Tutum, Brain Based Learning, Web Supported Instruction, Force and Movement, Achievement, Conceptual Learning, Attitude
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 444
Özet
Beyin temelli öğrenme (BTÖ), beyin araştırmalarından edinilen bilgilerin bir anlamda eğitim alanındaki izdüşümüdür. Bu çalışma ile BTÖ'yü temel alan bir web destekli öğretim (WDÖ) materyalinin geliştirilmesi ve öğrencilerin başarı, kavramsal öğrenme ve tutumları üzerindeki etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma üç ayrı ilköğretim okulundaki 6. sınıflardan seçilen üç sınıf ve bu öğrencilere ders veren fen ve teknoloji dersi öğretmenleriyle birlikte yürütülmüştür. Seçilen üç sınıfta da ?Kuvvet ve Hareket? ünitesi beyin temelli öğrenmeye uygun olarak hazırlanmış WDÖ materyali ile birlikte işlenmiştir. Öğrencilere uygulama öncesinde ve sonrasında başarı testi ve fene karşı tutum ölçeği uygulanmıştır. Kullanılan materyali ve materyalin öğrenciler üzerindeki etkilerini değerlendirmek amacıyla öğretmen ve seçilen öğrencilerle uygulama sonunda mülakatlar yürütülmüştür. Ayrıca, uygulama sonunda öğrencilerin kavramsal öğrenmelerini belirlemek amacıyla tüm örneklemden ve seçilen öğrencilerden açık uçlu sorular ve mülakat soruları ile veriler toplanmıştır. Yine uygulamalarda yapılan gözlemlerle materyal ve öğrenme ortamının BTÖ'ye uygunluğu incelenmiştir. Elde edilen veriler doğrultusunda; çalışmaya katılan üç okuldaki öğrencilerin de başarı düzeylerinde %100 ile %84 arasında değişen bir artış belirlendi. Buna karşılık çalışma sonunda, üç sınıftaki öğrencilerde de üniteye ilişkin bazı ortak kavramlarda yanılgılar tespit edildi. Şaşırtıcı bir biçimde çalışmaya katılan iki sınıfın fene karşı tutumlarında WDÖ materyalinin uygulanması ile bir azalma meydana gelmiştir. Hem öğretmen hem de öğrencilerin bazı düzenlemeler önermekle birlikte, hazırlanan web destekli materyali etkili ve verimli buldukları belirlendi. WDÖ uygulamaları sırasında, yaşanan teknik aksaklıklar nedeniyle, BTÖ'nün gerçekleştirilmesinde ve özellikle stressiz bir öğrenme ortamı oluşturmada sorunlar yaşandığı tespit edilmiştir. Öğrencilerin kolayca sıkılmaları nedeniyle, derslerin tümüyle web destekli olarak verilmemesi önerilmektedir. Ülkemizde her öğrenci için bir bilgisayar bulunmaması sebebiyle; WDÖ materyalleri bireysel kullanım yerine ortak kullanımlar için hazırlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Brain based learning (BBL) is a means of reflection of data gained from brain researches into educational area. The aim of this study is to develop a web supported instructional (WSI) material based on BBL and to investigate its? influences on students? achievement, conceptual learning and attitudes. The research was conducted with 6th graders from three classes and their science teachers in three different primary schools. ?Force and Motion? unit was thought with the same web supported BBL material in three classes. Achievement test and attitude scale toward science were applied to students at the beginning and end of the study. To evaluate the material and its? influences on the students, interviews were made with the teachers and selected students. To define students? conceptual learning, data were gathered from all students with open-ended questions. Additionally, some interviews were made with selected students. Besides, observations were carried out to examine if the material and learning environment were suitable for BBL. According to the data obtained from the research, an increase between 100% and 84% was determined at the achievement level of the students in three primary schools. However, some common misconceptions about the unit were defined within three classes at the end of study. Surprisingly, the science attitudes of two classes were decreased after the implementation of WSI material. Although both the teachers and students proposed some arrangements, they were mainly appreciated WSI material. Because of the technical difficulties faced during the implementation of WSI, some problems appeared while performing BBL, especially forming of a learning environment without stress. Because students become easily boring, it could be suggested that instruction shouldn?t be wholly web based. By reason of not every student has an individual computer in our country, the WSI material should be prepared for common usage, not for individual person.