Mısırda (Zea mays L.) verim ve verim unsurları için kalıtım parametrelerinin belirlenmesi
Determination of heritability parameters for yield and yield components in maize (Zea mays L.)
  1. Tez No: 212320
  2. Yazar: MEHMET TEZEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN SOYLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Mısır, Çoklu Dizi Analizi, Verim ve Verim Unsurları, Genel ve Özel Kombinasyon Kabiliyetleri, Heterosis, Kalıtım, Maize, line x tester analysis, yield and yield component, general and specific combining ability, heterosis, heritability
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Mısırda verim ve verim unsurları için kalıtım parametrelerinin belirlenmesi amacıyla Konya'da 9 kendilenmiş mısır hatları arasında (6 x 3 ) 2005 yılında çoklu dizi (Line x tester) yöntemine göre melezlemeler yapılmıştır. Elde edilen 18 melez kombinasyonu ve 9 ebeveyn tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak 2006 yılında yetiştirilmiştir. F1 bitkileri ve ebeveynler üzerinde çiçeklenme süresi, bitki boyu, ilk koçan yüksekliği, koçan uzunluğu, koçan çapı, koçanda dane sayısı, koçan ağırlığı, koçanda dane ağırlığı, bin dane ağırlığı, dane/koçan oranı, hasatta dane nemi, dane verimi, koçan görünümü ve protein oranı özellikleri incelenmiştir. İncelenen özellikler için çoklu dizi analiz yöntemine göre genel ve özel kombinasyon kabiliyetleri, heterosis değerleri, geniş ve dar anlamda kalıtım dereceleri belirlenmiştir. Dane/koçan oranı ve dane nemi özelliklerinde eklemeli gen etkilerinin ve diğer özelliklerde ise eklemeli olmayan gen etkilerinin söz konusu olduğu belirtilebilir. Melez populasyonda çiçeklenme gün sayısı, bitki boyu, koçan yüksekliği, koçan uzunluğu, koçan çapı, koçanda dane sayısı, koçan ağırlığı, koçanda dane ağırlığı, bin dane ağırlığı ve dane verimi özelliklerinde üstün dominantlık, dane/koçan oranı ve dane nemi özelliklerinde ise kısmi dominantlık belirlenmiştir. En yüksek heterosis oranları anaya göre % 148.00, babaya göre % 150.98, ortalamaya göre % 149.11 ve üstün ebeveyne göre % 155.34 ile dane veriminde, en düşük heterosis ise anaya göre % - 2.54, babaya göre % -1.94, ortalamaya göre %-1.51 ile çiçeklenme süresinde ve üstün ebeveyne göre % -3.90 ile dane neminde elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In order to determine inheritance parameters for yield and yield components in maize, regarding line x tester mating design 9 inbred lines, encompassing 6 lines and 3 testers, were crossed in 2005 growing season under the irrigation condition of Konya. The resulting 18 crosses, together with 9 parents, were tested in randomized complete block design with 3 replicates during 2006 growing season. In this study, days to tasseling, plant height, ear height, first ear height, stem diameter, ear diameter, number of kernel per ear, ear weight, kernel weight per ear, thousand kernel weight, ratio of kernel / ear, grain moisture, protein ratio and grain yield were examined. General and specific combining ability, broad and narrow sense heritability, and heterosis values were estimated with respect to line x tester mating design. Grain moisture and ratio of kernel / ear were under the additive gene action and the rest were under the non-additive gene action. Over-dominant gene effect was predominant for plant height, days to tasseling, ear height, first ear height, ear diameter, number of kernel per ear, ear weight, kernel weight per ear, thousand kernel weight and grain yield, while partial dominant gene effect was predominant for ratio of kernel / ear and grain moisture. The highest heterosis ratios, estimated based on lines, testers, mid-parent, higher parent, were 148.00 %, 150.98 %, 149.11 % and 155.34 %, respectively, for grain yield, while the lowest heterosis ratios, estimated based on lines, testers and mid-parent, were -2.54 %, -1.94 % and -1.51 %, respectively, for days to tasseling and also was -3.90 %, estimated based on higher parent, for grain moisture.