Doğal gazın depolanması ve Türkiye için önemi
Storage of natural gas and its importance for Turkey
- Tez No: 232698
- Danışmanlar: PROF.DR. HALİL İBRAHİM SARAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dogal Gaz, Depolama, LNG, Natural Gas, Storage, LNG
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalısmada depolama konusuna ısık tutmak ve Türkiye'nin depolamaya ne kadar çok ihtiyacı oldugunu vurgulamak maksadıyla, Türkiye ve dünyada dogal gaz, dogal gazı yeraltında depolayan tek tesis olan Kuzey Marmara ve Degirmenköy Depolama Tesisi süreç analizi, dogal gazın nasıl sıvılastırılıp depolanabildigi, BOTAS LNG Terminali ve yapılabilecek proje konuları incelenmistir. Dogal gaz'da %97 oranında dısa bagımlı durumda olan Türkiye, yogun tüketim miktarlarına karsın yeterli kapasitede dogal gaz depolama tesislerine sahip degildir. Bu durum ülkemizin dogal gaz arz güvenligi için çok büyük engeldir. Uluslar arası pratikte, ülkelerin tükettikleri yıllık gaz miktarının yüzde yirmi besiyle otuzu kadar hacimdeki yer altı gaz deposu kapasitesini, arz güvenligi açısından devrede tutmaya çalıstıkları kabul edilmektedir. Türkiye ise, çesitli nedenlerle 20 yıldan bu yana bu konuda basarılı olamamıstır. Silivri'de üretim ömrünü tamamlamıs bir dogal gaz rezervuarı geç de olsa 2007 yılı Nisan ayında Türkiye'nin tek yeraltı dogal gaz depolama tesisi olması özelligiyle isletmeye alınmıstır. Söz konusu deponun hacmi 1.6 milyar metreküptür. Bu hacim 2007 yılında 32.5 milyar metreküp gaz tüketmesi beklenen ülkemizin, yaklasık 18 günlük tüketimine karsılık gelmektedir ve bu kapasite ihtiyacı karsılamaya yeterli degildir. Ülkemizin dogal gaz tüketiminin yaklasık % 20'lik kısmı LNG ( Sıvılastırılmıs Dogal Gaz ) ithalatı ile gerçeklestirilmektedir. Bu konuyla ilgili Türkiye'de biri BOTAS'a digeri EGEGAZ'a ait iki adet LNG terminali bulunmaktadır. Bu terminaller sıvı dogalgazı gazlastırarak kullanıma hazır hale getirmekle beraber, dogal gaz deposu olarak da kullanılabilmektedir. Bu iki terminalin depolama kapasitesi toplam 535.000 m3 LNG'dir ( Yaklasık 321 milyon metreküp dogal gaz ). Bu çalısmanın sonucu olarak, Türkiye'nin yüksek kapasiteli yeni dogalgaz depolarına ihtiyacı oldugu açıkça görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study it is investigated the project issues of the natural gas in Turkey and worldwide, making process analysis of North Marmara and Degirmenköy Storage Facility, only which stores the natural gas in underground, and the projects which will be done, and how to liquefy natural gas and can be stored, and BOTAS LNG Terminal in order to offer a solution for storage issue and to emphasise how far Turkey needs for natural gas storage. Despite its intensive consumption of natural gas, Turkey, which is dependent 97% on abroad in natural gas, does not have natural gas storage establishments in an enough capacity. This situation is a major handicap for our country?s natural gas supply security. In international practise, it accepted that countries try to keep twenty five to thirty percent of their annually gas consumption of the underground natural gas storage capacities in active from point of supply security. But Turkey has not been able to manage in this matter since 20 years due to various reasons. A natural gas reservoir in Silivri that had completed its production life was taken into operated in April 2007 as a single underground natural gas storage facility. Volume of the storage being talked of is 1.6 billion cubic meter. This volume corresponds to 18 day-consumption of Turkey, which is expected to consume 32.5 billion cubic meter gas in 2007, and this capacity is not enough to meet the need. About 20% of our country?s natural gas consumption is realized with import of LNG (Liquid Natural Gas). There are two LNG terminals related to this issue in Turkey, one is pertained to BOTAS and the other is pertained to EGEGAZ. Although these terminals make it ready to use regasification the liquid natural gas, they can also be used for natural gas storage. Total storage capacity of these two terminals is 535.000 m3 LNG (about 321 million cubic meter natural gas). As result of the study, it clearly appears that Turkey needs high capacity of new natural gas storages.