Bina doğal gaz iç tesisatı imalatı için hata türü ve etkileri analizi
Failure modes and effect analysis for building natural gas internal installation
- Tez No: 212340
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH MEHMET BOTSALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Makine Mühendisliği, Energy, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hata Türü ve Etkileri Analizi, Risk Analizi, Risk Değerlendirme, Güvenilirlik, Doğalgaz İç Tesisatı, Emniyet, Doğalgaz Tesisatı, Failure Modes And Effect Analysis, Risk Analysis, Risk determination, reliability, Natural Gas internal installation, Safety, Natural Gas Installation
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu çalışmada, bina doğalgaz iç tesisatı imalatında oluşması muhtemel uygunsuzlukların ortaya çıkmadan tespit edilerek önlenmesi amacıyla Hata Türleri ve Etkileri Analizi (HTEA) Yöntemi kullanılmıştır. Bu amaçla doğalgazla ilgili tesisatın imalatı ve kullanımı esnasında oluşması muhtemel hatalar araştırılmıştır. Uygulamayı yürütmek üzere sekiz kişiden oluşan bir HTEA Takımı kurulmuştur. Çalışmada doğalgaz tesisatı tasarımı ve kurulumunda görülmesi muhtemel 82 adet hata türü tespit edilmiştir. Belirlenen hata türlerine ait risk değerlendirme yöntemi: yasal mevzuat kurallarından, konusunda uzman personelin görüşlerinden ve yaygın olarak kullanılan risk analizi çizelgelerinden yararlanılarak belirlenmiştir. Belirlenen risk değerlendirme yöntemi kullanılarak yapılan risk analizi sonucunda, olası tehlikelere ait risk öncelikleri belirlenerek yüksek risk taşıyan tehlikeler belirlenmiş, bu tehlikelerin ortaya çıkmasını önleyecek risk kontrol önlemleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, Failure Modes and Effecs Analysis (FMEA) Technique has been used in order to determine potantial failures in natural gas internal piping system in buildings and prevent occurence of these failure modes. Therefore, potantial failures that might occur in natural gas internal installations have been determined. A team of FMEA with eight members has been established in order to implement FMEA technique. 82 kinds of failure modes has been detected. A risk assesment methodology has been determined by taking into consideration legal regulatory requirements, recomendations of experts and commonly used risk assesment methodologies. Risk assesment has been carried out by using the determined method. Risk control actions have been determined and implemented against failure modes with high risk priority numbers.