Van Der Waals hal denklemi ve çekirdekleşme
Van Der Waals equation of state and nucleation theory
- Tez No: 212341
- Danışmanlar: PROF. DR. RIZA OĞUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Kimya, Nükleer Mühendislik, Physics and Physics Engineering, Chemistry, Nuclear Engineering
- Anahtar Kelimeler: The equilibrium of phases, equation of state, critical temperature, spinodal decomposition, coexistence line, free energy, coefficient of surface tension, supersaturation ratio, homogeneous nucleation and droplet formation
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 38
Özet
Damlacık oluşumları genellikle sıvı-gaz faz dönüşümleri sırasında gözlenmektedir. Sıvı gaz faz dönüşümleri, galaksi oluşumları, süpernova patlamaları, nükleer buharlaşma ve parçalanma teorisi, atomik salkımların ayrışması, Bose yoğunlaşması gibi çok geniş bir alanda uygulanmaktadır. Bu çalışmada, amacımız su için sıvı-gaz geçişleri sırasında su damlacıklarının oluşum sürecini incelemektir. Faz eğrisiyle spinodal eğri arasında olan çekirdekleşme sürecinde, gaz fazından sıvı fazına geçiş esnasındaki çekirdekleşmeyi sıvı-damlası oluşumu olarak inceledik. Serbest enerji değerlerini damlacık yarıçaplarının ve superdoyum oranlarının bir fonksiyonu olarak hesapladık. Ayrıca, indirgenmiş basınç, sıcaklık ve superdoyum değerlerini de Van der Waals denklemini kullanarak hesapladık. Anahtar Kelimeler : Faz dengesi, durum denklemi, kritik sıcaklık, spinodal bozulma, faz eğrisi, serbest enerji, yüzey gerilim katsayısı, süperdoyum oranı, homojen çekirdekleşme ve damlacık oluşumu
Özet (Çeviri)
The droplet formations are usually observed during the liquid-gas phase transitions. The liquid-gas phase transitions are applied in a wide range of field, such as; the search of galaxy formations, formation of supernova explosion, the theory of nuclear evaporation and fission, decomposition of solid atomic cluster, formation of Bose condensation and so on. Our purpose in this study first, is to investigate the basis of phase transtion theory and then, through provided information to explain physical formation of water droplets during the liquid-gas phase transition. Free energy values for the various supersaturation ratios in the period of nucleation in between coexistence line and spinodal line, are calculated. We have determined the values of the free energy change as a function of droplet radius and supersaruration ratio. We also calculate the values of reduced variables such as reduced temperatures, pressures and supersaturation ratios on the basis of Van der Waals theory.