Gölova-Hacıyusuflar (Elmalı, Antalya) arasının jeolojisi
The geology of the area between Gölova and Hacıyusuflar (Elmalı, Antalya)
  1. Tez No: 212368
  2. Yazar: SÜLEYMAN AKSARI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RAHMİ AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elmalı, Beydagları otoktonu, Likya napları, Yesilbarak napı ve Gülbahar grubu, Elmalı, Beydagları Autochthonous, Lycian Nappes, Yesilbarak Nappe and Gülbahar Group
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalısma, Batı Toroslarda, Elmalı (Antalya), kuzeyinde Gökpınar, Gölova ve Bozhüyük kasabaları ile Karaköy, Bayındır, Gümüsyaka ve Hacıyusuflar köylerini içine alan yaklasık 280 km2'lik bir alanda yapılmıstır. Bölgede Beydagları otoktonu ile Likya naplarına iliskin birimler izlenir. Bölgenin tektono-stratigrafik özelliklerinin, yapısal durumunun ve jeolojik evriminin aydınlatılması ile Yesilbarak napının (Ara zon) diger naplar ile iliskisinin belirlenmesi bu çalısmanın amacını olusturur. Çalısma alanında temeli Beydagları otoktonu teskil eder. Birim, Üst Kreatse yaslı, orta-kalın tabakalı yer yer dolomitize neritik kireçtasları ile temsil olunan Beydagları formasyonu ile baslar. Bunu Üst Burdigaliyen-Alt Langiyen yaslı kaba kırıntılı kayaçlardan yapılı Kasaba formasyonu uyumsuz olarak örter. Beydagları otoktonu ile Likya napları arasında tektonik olarak bulunan, Tersiyer yaslı, flis benzeri çökeller Yesilbarak napı (Ara zon) olarak ayırtlanmıstır. Napların ön cephesinde, kalın kırıntılı kayaçlar seklinde gelismis Yesilbarak napının en altında, konglomera ve kireçtası aratabakalı kumtası, kiltası ve silttası ardalanmasından ibaret Üst Lütesiyen- Alt Burdigaliyen yaslı Elmalı formasyonu bulunur. Bunu üzerine tektonik olarak Likya napları ön cephesinde genelde devrik konumlu, Üst Lütesiyen-Priaboniyen yaslı mikritik kireçtası, kiltası, kumtası ve killi kireçtaslarından olusmus Yavuz formasyonu gelir. nceleme alanında, Likya napları Ofiyolit altı kireçtası napı (Alt nap), Ofiyolit napı (Orta nap) ve Ofiyolit üstü kireçtası napı (Üst nap) olmak üzere birbirinden farklı yapısal ve stratigrafik özellikler sunan birimlere ayrılmıstır. Alt nap Eskihisar grubu kireçtaslarından yapılıdır. Bu grubun en altında Üst Triyas-Liyas yaslı, kristalize kireçtasları ve dolomitize kireçtaslarından yapılı Türkmentepe formasyonu yer alır. Bunun iv üzerine Dogger-Kretase yaslı, çörtlü kireçtası ara seviyeleri içeren kristalize ve dolomitize kireçtaslarından olusmus Gögüçayı formasyonu gelir. Eskihisar grubu üzerinde genelde tektonik olarak üst nap birimleri bulunur. Ofiyolit napı (Orta naplar), Dire olistostromu, Kızılcadag ofiyolitli melanjı, Marmaris-Yesilova Ofiyolit olistoliti ve adlandırılmamıs bazalt olistolitinden olusmaktadır. Eosen yaslı Dire olistostromu konglomera, kumtası, kiltası ve silttası matriksi içersinde ofiyolitik kayaçlar ile Permiyen-Paleosen aralıgında çökelmis karbonatlı ve kırıntılı kayaçlardan olusan olistolitler içermektedir. Bunun üzerine, olusum yası Üst Senoniyen olan Kızılcadag ofiyolitli melanjı tektonik olarak gelir. Dire olistostromu içersindeki Üst Senoniyen yaslı genellikle serpantinlesmis dünit ve harzburjitler Marmaris-Yesilova ofiyolit olistoliti ve Kretase yaslı spilitik bazaltlar adlandırılmamıs bazalt olistoliti olarak haritalanmıstır. Ofiyolit napını (Orta napı) tektonik olarak Gülbahar grubu ve Taskesigi formasyonu örter. Gülbahar grubu, Jura-Kretase yaslı, tabakalı çört, radyolarit ve bazik volkanik ara seviyeleri içeren çört yumrulu ve bantlı mikritik kireçtaslarıyla temsil olunan Orhaniye formasyonu ile baslar. Bunu Maastrihtiyen-Alt Paleosen yaslı, kiltası ve kumtası ara seviyeleri içeren çört ve kireçtası parçalarından olusmus breslerden ibaret Yeldegirmenitepe formasyonu uyumsuz olarak örter. Gülbahar grubu üzerinde Üst Triyas-Liyas yaslı kristalize kireçtaslarından yapılı Taskesigi formasyonu tektonik olarak yer alır. nceleme alanının en genç birimlerini, Kuvaterner yaslı yamaç molozu ve alüvyonlar olusturmaktadır. Çalısma alanındaki birimleri, Alpin orojenezinin degisik evrelerinden etkilenerek kıvrımlı, ekaylı ve kırıklı yapılar kazanarak birbirleri üzerine itilmislerdir. Üst Senoniyen'de, Ofiyolit napı ile Taskesigi formasyonu ve Gülbahar grubu bir araya gelmislerdir. Üst Senoniyen yatay hareketleri, Beydagları otoktonunun yüzlerce kilometre kuzeybatısında gerçeklesmistir. Birçok arastırmacı, Üst Senoniyen'deki bir araya gelisin, Menderes masifi kuzeyinde gerçeklestigini ileri sürmektedir. Orta Eosen baslarında bir araya gelmis olan bu kaya birimleri, tekrar yatay hareketlere sahne olmus ve bu yatay harekete, üzerledikleri ve önlerindeki kaya birimleri de katılmıs ve hep birlikte güneye ve güneydoguya tasınmıslardır. Bu evrede, bu kaya birimleri Menderes masifini asmıs ve Oligosen öncesi Menderes Masifi güneyine yerlesmislerdir. Bu allokton kütleler, Alt Langiyen'de Beydagları otoktonu üzerinde, güney veya güneydoguya dogru büyük çapta tasınmıslardır. Bu tasınma sırasında, Beydagları otoktonu ile bu allokton kütleler arasında, Eosen-Alt Langiyen evresinde çökelmis kırıntılı kayaçlarda, bu büyük çaptaki aktarılmaya katılmıstır. Alt Langiyen'de, allokton kütlelerin yatay tasınımı tamamlanmıs ve gerek v Yesilbarak napı (Ara zon) gerekse Likya napları, Beydagları otoktonunun büyük bölümünü tektonik olarak örtmüslerdir. Büyük çaptaki allokton kütlelerin yerlesiminden sonra bölge bugünkü morfolojik yapısını kazanmıstır.
Özet (Çeviri)
The study area is located around Gökpınar, Gölova, Bozhüyük, towns and Karaköy, Bayındır, Gümüsyaka and Hacıyusuflar villages north of Elmalı (Antalya), Western Taurides. Geological mapping was carried out at a scale of 1:25.000 over a total area of 280 square kilometers. The primary purpose of this study was to determine the tectonostratigraphic features, structural position and geological evolution of the region and the relationship between the Yesilbarak Nappe units and other nappes. Field studies in the region have revealed two structurally distinct rock units namely the Beydagları autochthonous and the Lycian Nappes. The Beydagları autochthonous forming the base of the study area consists of the Beydagları and Kasaba formations. The upper Cretaceous Beydagları Formation consists of dolomitized neritic limestone. It is unconformably overlain by the upper Burdigalianlower Langhian Kasaba Formation composed of coarse grained sediments. The Beydagları autochthonous is tectonically overlain by the Yesilbarak Nappe. In the study area, the Tertiary flyschoid sediments situated between Beydagları autochthonous and Lycian Nappes were mapped as the Yesilbarak Nappe and included in the allocthonous unit. The Yesilbarak Nappe consists of two formations Elmalı and Yavuz. The upper Lutetian-lower Burdigalian Elmalı Formation comprises alternating beds of sandstone, claystone and siltstone which interbeded with units of conglomerate and limestone. The Yavuz Formation forms the upper slice of the Yesilbarak Nappe (the median nappe) is tectonically situated between the Elmalı Formation and the Lycian Nappe. It is composed of thinly to moderately bedded micritic limestone, claystone, vii sandstone and clayey limestone. The Yavuz Formation is of upper Lutetian-Priabonian age and generally found as overturned in front of the Lycian Nappe. In the study area, the Lycian Nappes are divided into several structural units based on different structural and stratigraphic features as lower nappe, median nappe and upper nappe. The lower nappe consists of the Eskihisar Group. This group starts with the upper Triassic-Lias Türkmentepe Formation consisting of massif-thickly bedded crystallized limestones and dolomitized limestones. This formation is overlain conformably by the Gögüçayı Formation of Dogger-Cretacaous age. It is composed of thickly bedded crystallized and dolomitized limestones interbedded with cherty limestones. The lower nappe unit is tectonically overlain by the median nap units. The median nappe unit consists of Dire olistostrome, Kızılcadag ophiolitic mélange, Marmaris-Yesilova ophiolitic olistolith and unnamed basalt olistolith. The Dire olistostrome is Eocene in age and is made up of olistolithes of peridotite and similar rocks with different carbonate and clastic rocks formed in Permian-Paleocene time interval. The upper Senonian Kızılcadag ophiolitic mélange tectonically overlies the Dire olistostrome. The median nappe unit is tectonically overlain by the Gülbahar Group. The Jurassic-Cretaceous Orhaniye Formation occurs at the base of this group. Overlying this unconformably is the Yeldegirmenitepe Formation of Maastrichtian-lower Paleocene age which consists of breccias including chert and limestone fragments with interbedded claystone and sandstone. The calcarenite member grades vertically and laterally into the Orhaniye Formation which composed of thickly bedded limestones. The base and the top boundary of this group are both tectonic. Overlying them tectonically is the Taskesigi Formation of upper Triassic-Lias age which consists of limestones. The Quaternary in the region is represented by colluvium and alluvium. The rock units in the study area were folded, faulted and imbricated during the different phases of the Alpine Orogeny. The large portion of these rock units have been affected by lateral movement during the upper Senonian-middele Eocene and lower Langhian interval. The Median Nappe, Taskesigi Formation and Gülbahar Group all came together during the upper Senonian producing large amount of mélange and olistostrome. This event occurred hundred kilometers away from the northwest of the Beydagları autochthonous. These rock units, which came together at the beginning of the middle Eocene, have undergone lateral movement again. All these units together with obducted by and in front of them moved to south and southwest over the Menderes viii Massif before Oligocene. These allochthonous rock units were obducted and moved to south and southeast over the Beydagları autochthonous during the lower Langian time. The clastic sediments deposited between the Beydagları autochthonous and the allochthonous units during the Eocene-lower Langian interval accompanied with ophiolite emplacement. At this time, large portion of the Beydagları autochthonous was tectonically overlain by the Yesilbarak Nappe (median nappe) and the Lycian Nappes. Later the region has gained its present morphological appearance.