Bazı fusarium türlerinin teşhisini kolaylaştırmaya yönelik bilgisayar programı
Computer program for identifications of some fusarium species
  1. Tez No: 212377
  2. Yazar: SELÇUK DELEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NUH BOYRAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Fusarium, Identification, Computer Program
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Fusarium türleri tüm dünyada ve ülkemizde büyük zararlara sebep olmaktadır. Çoğunlukla toprak kaynaklı olan Fusarium türleri fidelerde ve bitki gelişiminin diğer dönemlerinde çürümelere sebep olmaktadır. Bu kadar yaygın olan bir hastalığın doğru teşhisi ileride olabilecek zararlarının tespiti ve korunma yollarını kolaylaştıracaktır. Bu sebeple tanılamaya ayrı bir önem vermek gerekmektedir. Bu sebeple çalışmamada Fusarium türlerinin teşhisinde besi ortamındaki koloni renklenmesi, makrokonidi, mikrokonidi şekli, bazal hücre, ayak hücresi şekillenmesi, klamidiospor ve peritesyum varlığı gibi özelliklerine göre sınıflandırma yapılmıştır.Bu sınıflandırmaya göre, sihirbaz formatında bilgisayar programı hazırlanmış ve tanılama kriterleri bir bir eklenmiltir. Bu program sayesinde önemli adımlar atlanamayacak ve bu sayede oluşabilecek hataları en aza indirecektir. Anahtar Kelimeler : Fusarium, Tanılama, Bilgisayar Programı
Özet (Çeviri)
Fusarium species cause important damages in Turkey and world wide. Fusarium that is generally soil born cause root rot at seedlings and other periods. The proper identification of the disease that is so common will pave the way of fixing possible damages and finding preservation ways. For that reason, it is necessary to make identification. So I did classification at identification fusarium species according to colony colorisation in PDA, macroconodia and microconodia shapes, basal cells, foot cells shapes, clamidiospor and peritesyum. With respect to this classification, a software program has been written in wizard format and identification criteria have been added one by one. By courtsy of this program major step wont be bypassed and possible errors will be diminished.