Geleneksel Yozgat evleri
Traditional Yozgat houses
  1. Tez No: 212378
  2. Yazar: ŞENER İLGÜN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAHTİYAR EROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Türk evleri, Plan özellikleri, Geleneksel Yozgat evleri
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 200
Özet
Geleneksel Türk evleri, Türk halkının kültürel değerleriyle oluşmuş olan canlı bir kültür ortamıdır. Kültürel mirasımızın en değerli varlıklarıdır. Türk Evi esas şeklini Anadolu da kazanmıştır. Eski Türk töreleri ve İslam dininin getirdiği esaslar evin planlanmasında ve iç mekanın düzenlenmesinde önemli etkenlerdir. Anadolu da değişik bölgelerde, farklı kültür ortamlarında ve bölgeye has yapı malzemeleri ile kendine has kimliğe sahip ev tipleri oluşmuştur. Orta Anadolu da yer alan Yozgat'ta İklim ve coğrafya özelliklerinden dolayı kendine özgü mimari karaktere sahip evler yapılmıştır. Geleneksel Yozgat evleri yapıldıkları dönemin kültürünü sosyal ekonomik yapısını günümüze yansıtmakta, kentin görsel, tarihsel ve yaşam değerlerini artırmaktadır. Tanımlamaya çalıştığımız tarihsel, mimari ve estetik değerleri olan bu evlerin korunması , yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Traditional Turkish Houses are picturesque cultural environment formed by cultural values of Turkish people. They are the most precious parts of our cultural heritage. Typical Turkish house has gained its original form in Anatolia. Old Turkish customs and Islamic principles are important factors in planning the house and arranging interior decoration. Authentic types of houses have formed in different cultural atmospheres of different parts of Anatolia. Because of the climatic and geographical features, authentic houses which have original architectural characteristics have been built in Yozgat. Traditional Yozgat houses reflect the cultures and socioeconomic pattern of their period, and increase the visual, historical and living values of the town. It is a necessity to keep these houses which have historical, architectural and aesthetical values. Key words : Turkish Houses, The features of their plans, Traditional Yozgat Houses.