Schiff bazı ile bazı metallerin oluşturduğu komplekslerin özelliklerinin spektrofotometrik ve spektrofluorometrik yöntemle incelenmesi
Spectrophotometric and spectrofluorometric investigation of some metal complexes of Schiff base
- Tez No: 212430
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİH YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Bakır, fluorometrik tayin, Schiff bazı, N'-Etilenbis( salisilidenimin) (AS), fotometrik tayin, kinetik tayin, Copper, fluorometric analysis, Schiff bases, N.N?-Etilenbis( salisilidenimin) (AS), Spectrophotometric analysis, kinetic determination
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışma, eser miktardaki bakır tayini için, doğruluğu, kesinliği, güvenilirliği ve seçiciliği yüksek olan spektrofotometrik ve spektrofluorometrik bir yöntem geliştirilmesi amacı ile yapıldı. Bakırın N,N'-Etilen-bis(salisilidenimin) (AS) ile kompleksi oluşturularak, AS-Cu kompleksinin uyarma ve emisyon dalga boyları ile absorbans dalga boyu, uygun çözücü ortamı, pH, sıcaklık, kompleks oluşum süresi, kompleksin fluoresans şiddetinin sabit kaldığı zaman aralığı (kararlılık süresi) belirlendi. Optimum koşullarda tayin edilebilecek minimum bakır konsantrasyonu 0,635 ppm olarak bulundu.
Özet (Çeviri)
This study was designed in order to develop a accurate, reliable, sensitive and highly, selective method fort he analysis of trace copper. To determine the metal by fotometric method and fluorometric method, an copper comlex were formed with N,N'-Etilen-bis(salisilidenimin) (AS). The excitation and emission wavelengths and absroption wawelength of complex, suitable solvent medium, pH, temperature, complex formation time were investigated in which AS-Cu complex had the minimum fluorescence intensity. Under optimum conditions, the minimum detectable copper concentration was 0,635 ppm.