Konya ve çevresinde yetişen Linum L. (Linaceae) türlerinin sistematik, morfolojik ve karyolojik yönden incelenmesi
The systematical, morphological and karyological investigation of Linum L. (Linaceae) species which are grown in Konya and its surrounds
- Tez No: 212429
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN DURAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
- Anahtar Kelimeler: Sistematik, morfoloji, karyoloji, Linum, Linaceae, Konya, Systematic, morphology, karyology, Linum, Linaceae, Konya
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu araştırma 2005?2006 yılları arasında Konya ve çevresinden toplanan Linum L. türleri üzerinde yapılan sistematik, morfolojik ve karyolojik çalışmaları içermektedir. Araştırma alanından arazi çalışmaları sonucunda; Linum flavum L. subsp. scabrinerve (P.H.Davis) P.H.Davis, Linum nodiflorum L., Linum hirsutum L. subsp. anatolicum (Boiss.) Hayek, Linum tenuifolium L., Linum austriacum L. subsp. austriacum, Linum austriacum L. subsp. glaucescens (Boiss.) P.H.Davis olmak üzere 6 takson toplanmıştır. Çalışma sistematik , morfolojik ve karyolojik olmak üzere üç aşamada gerçekleştirilmiştir. Sistematik aşamada taksonların tayin anahtarları verilmiştir. Morfolojik aşamada taksonların kök, gövde, yaprak, çiçek, meyve ve tohum yapıları incelenerek çizimlerle belirtilmiştir. Ayrıca taksonların genel görünüşünü yansıtan doğal habitatlarında çekilen fotoğrafları sunulmuştur. Karyolojik aşamada taksonların kromozom sayıları tespit edilmiştir. Kromozom sayılarını gösteren fotoğraflar şekiller halinde sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research contains the systematic, morphologic and karyologic studies based on the taxa of Linum L. collected in Konya and its surroundings between the years of 2005 and 2006. At the result of field studies in the research area, six taxa were collected; they were Linum flavum L. subsp. scabrinerve (P.H.Davis) P.H.Davis, Linum nodiflorum L., Linum hirsutum L. subsp. anatolicum (Boiss.) Hayek, Linum tenuifolium L., Linum austriacum L. subsp. austriacum, Linum austriacum L. subsp. glaucescens (Boiss.) P.H.Davis. The research is consisted of three stages: systematic, morphologic and karyologic. At the systematic stage; the determination keys of taxa are carried out. At the morphologic stage; having been investigated, the morphological characters of root, stem, leaf, flower, fruit and seed of taxa are pointed out with the related figures. Moreover, the photographs reflecting the general appearance of taxa in their natural habitats are presented. At the karyologic stage; the chromosome numbers of taxa are determined. The photographs including chromosome numbers are presented in images.