Hava ortamında öncelikli organik kirleticilerin tayini için analitik metot optimizasyonu ve Konya kent atmosferinde izlenmesi
Analytical method optimization and monitoring of priority organic pollutants in Konya city atmosphere
- Tez No: 212447
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET EMİN AYDIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Kimya Mühendisliği, Çevre Mühendisliği, Chemistry, Chemical Engineering, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: hava kirliliği, poliaromatik hidrokarbonlar (PAH), poliklorlu bifeniller (PCB), organoklorlu pestisitler (OCP), metot optimizasyonu, gaz kromatografi, Konya
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 279
Özet
Bu çalışmanın ilk aşamasında, hava ortamında bulunan poliaromatik hidrokarbon (PAH), poliklorlu bifenil (PCB) ve organoklorlu pestisit (OCP) bileşiklerinin tek bir analitik metot ile kromatografik teknikler kullanılarak kantitatif olarak tayini için metot optimizasyonu gerçekleştirilmiştir. İkinci aşamasında ise oluşturulan metot ile Konya kent atmosferinde gaz ve partikül fazında bulunan PAH, PCB ve OCP bileşikleri izlenmiştir. ii Partikül fazda bulunan bileşiklerin tespiti için en iyi ekstraksiyon verimi ultrasonik ekstraksiyon tekniğinin kullanımı ile 15 dakika sonikasyon süresince, 25 mL n-hekzan/petroleteri (1/1, v/v) solvent karışımının üç defa solvent ekstraksiyonu sonucunda elde edilmiştir. Gaz fazda bulunan bileşiklerin tespiti için ise sokshlet ekstraksiyon tekniğinin kullanımı ile 16 saat ekstraksiyon süresince, 150 mL dietileter/n-hekzan (1/9, v/v) solvent karışımının kullanımı sonucunda elde edilmiştir. GC analizlerinden önce numunede girişim yapan maddelerin uzaklaştırılması ve eş zamanlı olarak bileşik gruplarının fraksiyonlanarak ayrılması için 10 g %5 deaktif silika jel kolon kullanılmıştır. Bileşiklerin elüsyonu Fraksiyon1: 70 mL n-hekzan ve Fraksiyon2: 3x20 mL n-hekzan/etilasetat (1:1, v/v) ile gerçekleştirilmiştir. PAH ve PCB bileşiklerinin tespiti GC/MS sistemi ile OCP bileşiklerinin tespit ise GC/ ? -ECD sistemi ile yapılmıştır. Optimize metodun standart ve surrogate eklenmiş filtrelere uygulanması sonucunda geri kazanım verimleri PCB bileşikleri için %86±2-%104±3 aralığında (RSD0,05) görülmemiştir. Ağustos-2006 ve Mayıs-2007 tarihleri arasında Konya kent atmosferinde trafikten, sanayiden ve evsel ısınmadan kaynaklanan PAH, PCB ve OCP bileşiklerinin gaz ve partikül fazındaki konsantrasyonları, mevsimsel değişimi, meteorolojik parametreler ve diğer hava kirleticileri ile değişimi izlenmiştir. Ortalama PAH konsantrasyonu 30 ng/m3 ile 294 ng/m3 aralığında, PCB konsantrasyonu 0,04 ng/m3 ile 0,14 ng/m3 aralığında, OCP konsantrasyonu 0,81 ng/m3 ile 6,15 ng/m3 aralığında tespit edilmiştir. PAH, PCB ve OCP bileşiklerinin gaz fazında tespit edilen değerler toplam konsantrasyonunun sırasıyla %64-70, %75- iii 90, %45-70 oranındadır. Tüm bileşik grupları için gaz fazındaki konsantrasyon sıcaklık ile artarken, partikül fazındaki konsantrasyon ise azalmaktadır. Sıcaklık ile toplam PAH ve OCP konsantrasyonu arasında negatif, PCB konsantrasyonu arasında ise pozitif zayıf bir korelasyon görülmüştür. PM1.6, PM10, SO2 konsantrasyonu ile incelenen hedef bileşiklerin konsantrasyonları arasında iyi bir korelasyon gözlemlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
In the first phase of the thesis an analytical method was developed in order to determine three groups of priority organic pollutants simultaneously such as polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs), polychlorinated biphenyls (PCBs) and organochlorine pesticides (OCPs) in atmosphere quantitatively by chromatographic techniques. In the second phase of the thesis, PAHs, PCBs and OCPs were monitored in gas and particle phases of the Konya City Atmosphere. ii In determining particle phase compounds, the best extraction efficiencies were obtained by ultrasonic extraction method using 25 mL of n-hexane/petroleum ether (1/1, v/v) solvent mixture three times for 15 minutes. For determining compounds in gas phase of air samples soxhlet extraction method was carried out for 16 hours with 150 mL diethyl ether/n-hexane (1/9, v/v) solvent mixture. 10 gram 5% deactivated silica gel column was used for cleaning up the interfering substances while simultaneously fractionation of target compounds prior to GC analyses. Elutions of compounds were carried out as follow: Fraction 1: 70 mL n-hexane, Fraction 2: 3 x 20 mL n-hexane/ethyl acetate (1/1, v/v). PAHs and PCBs compounds were determined with GC/MS systems while OCPs compounds were determined using GC/?-ECD system. Surrogate and standard spiked filters were analyzed after optimized method. Recovery were between 86%±2 and 104%±3 for PCBs with Relative Standard Deviation (RSD)< ±4, between 66%±6 and 94%±5 for PAHs with RSD