Aluminyum yüzeyindeki oksit tabakasının borik asit sülfürik asit anodizing yöntemiyle geliştirilmesi
Development of anodic coating on aluminum by H3BO3/H2SO4 anodizing
- Tez No: 212590
- Danışmanlar: PROF. DR. BİRGÜL YAZICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Anodizing, Aluminyum, Korozyon, Anodizing, aluminium, corrosion
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışmada aluminyumun anodik oksidasyonu, borik asit ve sülfürik asit karışımında, aluminyumun anot olduğu koşullarda elektroliz işlemiyle gerçekleştirilmiştir. Deneysel bulgulara göre anodizing potansiyeli 15 V olarak belirlenmiş ve sabit potansiyelde farklı sürelerde (10, 15, 20, 25, 30, 60, 90, 120 dakika) anodizing işlemi uygulanmıştır. En uygun uygulama süresi 30 dakika olarak belirlenmiştir. Anodizing işlemi oda sıcaklığında (22 oC), 30, 40 ve 50oC'de uygulanmıştır. En üstün korozyon dayanımı oda koşullarında yapılan uygulamalarda elde edilmiştir. Tüm anodizing işlem değişkenleri belirlendikten sonra, Al/ oluşturulan Al2O3 `in % 3.5 NaCl içerisindeki korozyon davranışları 30 gün süreyle izlenmiştir. Bu amaçla ac impedans ölçümleri uygulanmıştır. Ayrıca akım-potansiyel eğrilerinden korozyon potansiyelleri belirlenmiş ve lineer polarizasyon ölçümleriyle Rp değerleri hesaplanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, aluminyum yüzeyinde oluşturulan oksit, üstün korozyon dayanımı göstermiştir. Aluminyum korozyona karşı, bu anodik koruma yöntemiyle başarılı olarak korunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, anodic oxidation of aluminium was performed in aqueous solution containing both boric acid and sulphuric acid, on aluminium anode, by electrolysis. According to experimental datas, ideal anodizing potential value is 15 V chosen. At constant electrolysis potential , different anodizing times was performed (10, 15, 20, 25, 30, 60, 90, 120 minutes) on aluminium. A convenient anodizing time is 30 minute determined. Anodizing applied at room temperature (22 oC), 30, 40, 50oC. The appropriate corrosion performance seem in room temperature. After determinated convenient anodizing parameters the corrosion performance of Al / Al2O3 has been investigated in % 3.5 NaCl solution for 30 days. For this aim, electrochemical impedance spectroscopy was utilized. Also, the corrosion potentials (Ecor) and the inverse polarization resistance (Rp) are determined. These results proved that the oxide coating (Al2O3) obtained on aluminum surface exhibited important corrosion protection; the aluminium substrate could be successfully protected by this anodic protection.