Farklı sıcaklıkların avcı böcek Scymnus subvillosus goeze (Coleoptera:Coccinellidae)'un gelişme ve üreme gücüne etkileri
The effect of various temperatures on development and fecundity of Scymnus subvillosus goeze(Coleoptera:Coccinellidae)
  1. Tez No: 212497
  2. Yazar: GÜL DEMİRHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEDİM UYGUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Scymnus subvillosus, sıcaklık, yaşam çizelgesi, Scymnus subvillosus, temperature, life table
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Literatürde geniş bir yayılış alanına sahip olduğu bildirilen Scymnus subvillosus (Goeze)'un birkaç faunistik-sistematik çalışması dışında biyolojisi ve ekolojisi hakkında fazlaca bir çalışma yapılmamıştır. Bu nedenle,bu çalışma ele alınmış olup, farklı sıcaklıkların S. subvillosus ' un gelişimi ve üreme gücüne etkileri 15, 20, 25, 30 ve 35°C sabit ve 25-35°C değişken sıcaklıklarda, %60±10 orantılı nem ve 16 saat uzun gün aydınlatmalı iklim dolaplarında araştırılmıştır. Yumurtadan ergine gelişme süresi sıcaklığın artmasıyla beraber kısalmıştır. 15 ve 35 °C sıcaklıklarda gelişme tamamlanamazken, gelişim süresi en uzun 20°C' de 31.0, en kısa 30°C' de 14.2 günde tamamlanmıştır. Ovipozisyon periyodu 20, 25, 30 ve 25-35 °C' de sırasıyla 67.9, 48.6, 42.5 ve 40.3 gün sürmüştür. Günlük ve toplam bırakılan yumurta sayısı en fazla 30°C' de 11.76 dişi/gün ve 499.47 dişi/ömür olmuştur. Net üreme gücü (Ro) ve kalıtsal üreme kapasitesi (rm) en yüksek 30 °C' de sırasıyla 109.64 dişi/dişi ve 0.153 dişi/dişi/gün ve ortalama döl süresi (To) en düşük yine 30 °C' de 39.99 gün olarak bulunmuştur. S. subvillosus' un yumurtadan ergine gelişme eşiğinin 14.13°C, bir dölünü tamamlaması için 217 gün-dereceye ihtiyacı olduğu ve Çukurova bölgesi'nde yılda yaklaşık 10 döl verebileceği hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
Scymnus subvillosus (Goeze), which has wide distribution, don?t have detailed study except a few faunistic and systematic literature. Because of this reason, this study was taken up and development and fecundity of S. subvillosus were determined at five constant temperatures (15, 20, 25, 30 and 35±1 °C) and one alternate temperature (25/35±1 °C) with 60 ± 10% RH and daily 16 h artificial light. The developmental time (egg to adult) of S. subvillosus significantly decreased with increasing temperatures, ranging from 14.2 days at 30 °C to 31.00 days at 20 °C. The development wasn?t completed at 15 and 35 °C. The highest development time was recorded at 20 °C, the lowest at 30 °C. The oviposition periods lasted 67.9, 48.6, 42.5 and 40.3 days at 20, 25, 30 and 25/35 °C, respectively. The calculated total fecundity and daily oviposition rate per female were 499.47 eggs/female and 11.76 eggs/day at 30°C. The highest intrinsic rate of increase (rm).and net reproductive the rate (RO) of the S. subvillosus was calculated at 30 °C. The generation times (TO) is the lowest (39.99 days) at 30 °C. Development from egg to adult required 215 DD above a developmental threshold estimated as 14.13°C and, it can give 10 generations in Region of Çukurova.