Çoklu iç ilişki ile ilgili problemler
Problems related with multicollinearity
- Tez No: 212502
- Danışmanlar: PROF. DR. SELAHATTİN KAÇIRANLAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Çoklu İç İlişki, Yanlı Tahmin Ediciler, Ön Tahmin Hata Kareler Toplamı, Kalite Kontrol
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Çoklu lineer regresyon modelinde açıklayıcı değişkenler arasındaki lineer ilişki olarak tanımlanan çoklu iç ilişkinin varlığı tahmin prosedüründe en küçük karelerin kötü bir tahmin edici olmasına neden olmaktadır. Bu nedenle ileri sürülen sınıf tahmin edici en küçük kareler, ridge ve temel bileşenler ve yansız ridge tahmin edici ridge, en küçük kareler ve dr?kr? sınıf tahmin edicilerle matris hata kareler ortalaması kriterine göre karşılaştırılmıştır. Çoklu iç ilişkinin kalite kontrol çalışmalarındaki etkilerinden dolayı Liu tahmin edici için PRESS istatistiği tanımlanmış ve bunu minimum yapan nin tahmin edicisi verilmiştir. d
Özet (Çeviri)
Multicolinearity which is defined as the relationship between the explanatory variables in the multiple linear regression model causes the least squares estimator to be a poor estimator. The dr? class estimator which is proposed for this reason is compared to the least squares, ridge and principal components regresssion and the unbiased ridge estimator is compared to the ridge, least squares and class estimators under the matrix mean square error criterion. Due to the effects of multicollinearity on quality control PRESS statistic for the Liu estimator is defined and the estimator of d which minimizes this statistic is given. kr? KeyWords: Multicollinearity, Biased Estimators, Prediction Error Sum of Squares, Quality Control