LHC hızlandırıcısındaki CMS deneyinin HF kalorimetresinin test verilerini kullanarak HF'nin temel özelliklerinin araştırılması
Investigation of the basic properties of the HF calorimeter of the CMS experiment at the LHC accelerator using test beam data of the HF
  1. Tez No: 212523
  2. Yazar: HALİL ÖZKURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSA DUMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: CMS, LİF, SÜSİ, JET, LM6, YÜK KESRİ
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışmada öncelikle parçacık fiziği deneylerinde kullanılan dedektörler ve hızlandırıcılar hakkında genel bilgiler verilmiştir. Bir sonraki bölümde LHC ve LHC'deki CMS dedektörü tanıtılmıştır. Daha sonra ise CERN'de yapılan test deneylerinden elde edilen veriler kullanılarak CMS dedektörünün bir alt dedektörü olan ileri Hadronik Kalorimetrenin doğrusallığı ve çözünürlüğü gibi temel özellikleri araştırılmıştır. Son bölümlerde ise Süper Simetri hakkında genel bilgiler verilmiş ve simülasyon verileri kullanılarak LM6 noktasında Süper Simetri olaylarının Standart Model olayları içerisinden ayırt edilmesini sağlayacak global değişkenler bulunmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, firstly a general view of the detectors which are being used in the High Energy Experiments was introduced. In the next chapter a general description of the LHC and the CMS experiment at the LHC were given. Then in the following chapters the basic properties of the HF calorimeter were investigated i.e. resolution, linearity, etc. In the last chapters general view of Super Symmetry was given and global variables which could be used for the discrimination of Super Symmetry events from Standard Model events at LM6 were investigated. Key Words : CMS, HF, FIBER, SUSY, JETS, LM6, CHARGE FRACTION, EM FRACTION