Termik santral uçucu külünün su ve atıksudaki iz elementlerinin adsorblama işlemi ile uzaklaştırılmasında kullanımı
Using the fly ash of thermal power plant in the remove of trace elements (heavy metals) from water and wastewater by adsorption method
- Tez No: 88057
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BELGİN BAYAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Uçucu kül, aüksu, adsorbsiyon, bakır, çinko, nikel, krom, kadmiyum, Langmuir, Freundlich I, Fly ash, wastewater, adsorption, copper, zinc, nickel, chro mium, cadmium, Langmuir, Freundlich. II
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ TERMİK SANTRAL UÇUCU KÜLÜNÜN SU VE AT1KSUDAKİ İZ EIJEMENTLERİNİN ADSORBLAMA İŞLEMİ İLE UZAKLAŞTIRILMASINDA KULLANIMI ORHAN TÜFEK ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ ANA BlLİM DALI Danışman Yıl Jüri Yr&DoçJh-JBelgin BAYAT 1999 Sayfa: 92 YrdDoçJte- JBelgin BAYAT Pro£Dr Ahmet YÜCEER YrdJDoçJîrJZeliha SELEK Bir kesikli reaktörde uçucu külün ataksulardan iz elementlerinin (ağır metallerin) (Zn+2, Cu+2, Cd+2, Ni+2 ve Cr+6) uzaklaştırılmasında adsorbant olarak etkinliği temas süresi, pH, adsorbantm başlangıç konsantrasyonu ve sıcaklık parametreleri göz önüne alınarak ticari kullanımı yaygın olan aktif karbon gibi adsorbantlarla karşılaştırılarak incelenmiştir, incelemenin sonunda krom hariç diğer tüm elementler için uçucu kül adsor bant olarak ticari kullanımı yaygın olan aktif karbon kadar etkili bulun muştur. Bütün elementlerin uzaklaştırılmasında 2 saatte dengeye erişilmiş tir. Uçucu kül tarafından çinko, kadmiyum, nikel ve kromun uzaklaştırıl masında alkali sulu ortam (pH 6-7) uygun iken bakır optimum pH 4'de uçucu külün başlangıç konsantrasyonu 4 g/L'den 24 g/L'ye artırıldıkça ad- sorblanan bütün elementlerin miktarında da artma görülmüştür. Ayrıca, 10°C, 20°C ve 30°C'de yapılan kesikli adsorbsiyon deneylerinin sonucunda uçucu külün adsorbsiyon kapasitesinin çinko, kadmiyum ve nikel için sıcaklık arttıkça artar iken bakır ve krom için sıcaklık arttıkça azaldığı gözlenmiştir. Langmuir izoterminin sapma yüzdesi Freundlich izoterminden daha küçük olduğundan bütün elementler için elde edilen deneysel verilerin Langmuir izotermine daha iyi uyduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS USING THE FLY ASH OF THERMAL POWER PLANT IN THE REMOVE OF TRACE ELEMENTS (HEAVY METALS) FROM WATER AND WASTEWATER BY ADSORPTION METHOD ORHAN TUFEK DEPARTMENT OF ENVIRONMENTAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor Year Jury AsstPro£Dr.Belgin BAYAT 1999 Page : 92 AsstPro£Dr.Belgjii BAYAT ProtDr Ahmet YÜCEER AsstPro£Dr.Ze]iha SELEK The removal of trace elements (Zn+2, Cu+2, Cd+2, Ni+2 ve Cr+6) from wa ter and wastewater by adsorption on fly ash was investigated to determine the effects of contact time, pH, inital concentration of the adsorbate and temperature in a batch adsorber and compared with conventional adsorbant activated carbon. Fly ash was found to be as effective as conventional adsor bant activated carbon except chromium. Removals of all the elements attained an equilibrium in two hours. The alkaline (pH 6 to 7) aqueous medium favoured the removal of zinc, cadmi um, nickel and chromium by fly ash, while copper removal was optimum in the pH of 4. It was noticed that the amounts of all the elements adsorbed were increased by increasing the inital concentration of the fly ash from 4 to 24 g/L. Also batch adsorption experiments conducted at 10°C, 20°C and 30°C shoved that adsorption capacity of fly ash with respect to zinc, cadmi um and nickel increased with an increase in temperature while copper and chromium removal decreased with an increase in temperature. For all the elements Langmuir isotherm better fitted the experimental data since the average percent deviation was lower than with the Freundlich isotherm.