Güvenilirlik analizinde kullanılan istatistiksel dağılım modelleri
Statistical distribution models used in reliability analysis
- Tez No: 212585
- Danışmanlar: PROF. DR. HAMZA EROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Güvenilirlik, istatistiksel dağılım modelleri, donanım ve yazılım güvenilirliği, Reliability, Statistical distribution models, Hardware and Software reliability
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 226
Özet
Bilim ve teknolojideki hızlı gelişmeler hayatımıza yön vermektedir. Yeniliklerin dur durak bilmediği ortamda ayakta kalmak, kazanç sağlamak için rekabetçi olmak gerekir. Tüketici veya kullanıcı daha iyi şartlarda barınabilmek, daha iyi işlere imza atabilmek için bulunduğu ortama ayak uydurmak zorundadır. Bunların yanı sıra ürünler ise özelliklerine göre değerlendirilmektedir. Şüphesiz en önemli özelliklerden biri ürünün güvenilirliğidir. Bu düşünceden hareketle bu çalışmada, öncelikle güvenilirlik, risk fonksiyonu ve küvet eğrisi gibi önemli kavramlarla birlikte ele alınacaktır. Sonra ürünlerin yaşam sürelerine ışık tutacak güvenilirlik analizinde kullanılan tek değişkenli dağılımlar, iki değişkenli dağılımlar, karma dağılımlar, karıştırılmış dağılımlar ve bileşik dağılımlar incelenecektir. Bu istatistiksel dağılım modellerinden yaygın biçimde kullanılanlara ilişkin temel özellikler ve parametre tahminleri araştırılacaktır. Güvenilirlik, yük ve mukavemet kavramları ile tekrar ele alınıp, çeşitli dağılımlarla örneklendirilecektir. Ayrıca, bilgisayar çağında yaşadığımız unutulmamış, yazılım güvenilirliğinde kullanılan istatistiksel dağılımlara da yer verilecektir.
Özet (Çeviri)
Quick developments in the science and technology gives direction to our life. It has to be competitive to stand still and make profit in the environment that productive innovations are non-stop. Consumer or user has to keep in step with the situation to live in better conditions and sign on better works. Besides, products are evaluated according to their quality. No doubt, one of the most important quality is reliability of the product. So, firstly reliability will be handled with the important concepts like hazard function and bathtub curve in this study. Then, univariate distributions, bivariate distributions, mixture distributions, mixed distributions and compound distributions that are used in the reliability analysis which lighten the products? lifetime. Main properties and parameter estimators related to these statistical distribution models which are commonly used will be searched. Reliability will be handled again with the load and stength concepts and examplified with various distributions. Also, it isn?t forgotten that we live in computer age and it is given a place to statistical distributions that are used in software reliability.