Thymol'ün insan lenfositlerinde kardeş kromatid değişimi, kromozom anormalliği ve mikronükleus oluşumu üzerine etkileri
The effects of thymol on sister chromatid exchange, chromosome aberration and micronucleus formation in human lymphocytes
  1. Tez No: 212587
  2. Yazar: MEHMET BÜYÜKLEYLA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EYYÜP RENCÜZOĞULLARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Thymol, insan periferal lenfositleri, kardeş kromatid değişimi, kromozom anormalliği, mikronükleus, Thymol, human peripheral lymphocytes, sister chromatid Exchange, chromosome aberration, micronucleus
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Thymol'ün insan periferal lenfositlerinde genotoksik ve sitotoksik etkisini belirlemek amacıyla yapılan bu çalışmada thymol'ün 25, 50, 75 ve 100 ?g/ml'lik dozları 24 ve 48 saatlik muamele sürelerinde denenmiştir. Thymol'ün genotoksik etkisi, kardeş kromatid değişimi (KKD), kromozom anormalliği (KA) ve mikronükleus (MN) testleriyle, sitotoksik etkisi de nükleer bölünme indeksi (NBI), replikasyon indeksi (RI) ve mitotik indeksin (MI) saptanmasıyla belirlenmiştir. Bu çalışmada, thymol özellikle düşük dozlarda KKD sayısını istatistiksel bakımından önemli derecede artırırken yüksek dozlarda KKD sayısını artırmış fakat istatistiksel olarak önemli bulunamamıştır. Diğer taraftan thymol tüm dozlarda hem yapısal KA sayısını hem de MN oluşumunu indüklemiş, sayısal KA oluşumunu ise artırmamıştır. Ortalama KKD, yapısal KA yüzdesi ve MN oluşumunda doz-etki ilişkisine rastlanmamıştır. Thymol özellikle yüksek dozlarda ve her iki muamele süresinde NBI'ni doza bağlı bir şekilde düşürmüştür. Thymol, RI'ni 24 saatlik muamele süresinde düşürmesine rağmen istatistiksel bakımından önemli bulunamamış, fakat 48 saatlik muamele süresinde RI'ni en yüksek dozda önemli derecede düşürmüş bu düşüş doza bağlı olarak gerçekleşmiştir. Thymol MI'i özellikle yüksek dozlarda düşürmüş fakat doz-etki ilişkisine rastlanmamıştır.
Özet (Çeviri)
In the present study, the genotoxic and cytotoxic effects of thymol were investigated in human peripheral lymphocytes treated with 25, 50, 75 and 100 ?g/ml concentrations of thymol for 24 and 48 hours treatment periods. The genotoxicity of thymol was investigated by studying sister chromatid exchange (SCE), chromosome aberration (CA) and micronucleus (MN) tests. Nucleear division index (NDI), replication index (RI) and mitotic index (MI) were also calculated to determine the cytotoxicity of thymol. Thymol significantly increased the mean SCE especially at the lower concentrations. Thymol also increased the mean SCE at the highest concentrations without statistical significant. On the other hand, thymol induced both the structural CA and frequency of MN at all concentrations. However, thymol could not induce the numerical CA. There were no dose-dependent effects between mean SCE, structural CA, frequency of MN and concentrations of thymol. Thymol dosedependently decreased the NDI for two treatment periods. Thymol decreased the RI for 24 hours treatment time without statistical significance. However, decreased the RI for 48 hours treatment time in a dose-dependent manner. Thymol also decreased the MI especially at the higher concentrations. However, no dose-dependent effect was observed.