Besin bileşenlerinin Galleria mellonella (Linnaeus) (lLepidoptera:Pyralidae) larvalarının gelişme ve protein sentezine etkileri
The effect of dietary components on the rate of development and synthesised protein of the larvae of Galleria mellonella (Linnaeus) (Lepidoptera:Pyralidae)
  1. Tez No: 212611
  2. Yazar: İBRAHİM RAHMİ ALKAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET SULANÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biyoteknoloji, Biology, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Galleria mellonella, protein sentezi, Galleria mellonella, protein synthesis
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 37
Özet
Bu çalışmada, Galleria mellonella (Linnaeus) (Lepidoptera: Pyralidae)'nın besinsel bileşenlerinden bal, petek, gliserin ve kepeğin farklı oranlarının böcek larvalarının gelişme oranı ve protein sentezi üzerine olan etkileri sentetik besin kullanılarak incelenmiştir. G.mellonella larvalarının beslenmesi kontrol besinindeki bal, petek, gliserin ve kepeğin %50 oranında azaltılması ve arttırılmasıyla sekiz farklı besin kullanılmıştır. Kontrol besinindeki petek oranının %50 azaltılması ve kepek oranının %50 arttırılması, larvaların gelişme hızı ve sentezlediği protein yüzdesini önemli derecede arttırmıştır. Bal ve gliserin oranının %50 oranında azaltılması ve arttırılması ise larvaların hem gelişim hem de protein sentezi üzerine etkili olmamıştır. Denenen besin bileşenlerinden petek ve kepeğin G.mellonella için kantitatif bakımdan kritik önemi olduğu, bal ve gliserinin kalitatif ve kantitatif bakımdan kritik önemi olmadığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In the study, the effects of different ratios of dietary nutrients such as honey, beeswax, glycerol and bran on the rate of development and protein synthesis of the larvae of Galleria mellonella (L.) (Lepidoptera: Pyralidae) were investigated by using synthetic diet. Totally eight diets were used and these diets were produced by increasing and decreasing with a ratio of 50%, honey, beeswax, glycerol and bran in control diet. The rate of development and protein synthesis increased after decreasing the rate of beeswax by 50% and increased the rate of bran by 50 per cent. Decreasing and increasing the rates of honey and glycerol by 50%, however, did not effect on the larvae both the development date and protein synthesis. Among the diets component beeswax and bran were found to have quantitatively critical importance for G. mellonella honey and glycerol did not have qualitative or quantitative critical importance for the larvae.