Yüksek binalarda servis çekirdekleri ve düşey sirkülasyon sistemleri tasarımı
Designing service cores and vertical transportation systems in high rise buildings
  1. Tez No: 212666
  2. Yazar: BEYZA DEMİRTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZİYA UTKUTUĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Yüksek binalar, servis çekirdeği, düşey sirkülasyon sistemleri, asansörler, yürüyen merdivenler
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 206
Özet
Bir binanın ihtiyacı olan mekanik, sıhhi ve elektrik tesisatına dair donanımlarını ve düşey sirkülâsyon sistemi elemanlarını içerisinde barındıran servis çekirdeği, sahip olduğu bu hayati fonksiyonlardan ötürü büyük önem taşımaktadır. Ayrıca bina ekonomisinde de önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle bu çalışmada yüksek binalarda servis çekirdekleri ve içerisinde yer alan düşey sirkülâsyon sistemleri tasarımı ele alınmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde incelenecek konu, amaç ve yöntem açıklanmıştır. İkinci bölümde servis çekirdeğinin tanımı, içerisinde bulundurduğu unsurlar, fonksiyonu ile ilgili genel bilgiler verilmiş; servis çekirdeğinin tasarımını etkileyen faktörler ve bu faktörlerin etkisinde yapılan planlamalar anlatılmıştır. Üçüncü bölümde, yüksek binaların yapımının sirkülâsyonun mekanikleştirilmesi ve asansörün icadı ile hız kazanması konusu tarihsel süreç içinde anlatılmıştır. Binaların yüksekliklerinin artmasıyla kullanılabilir kat alanı, çekirdek alanının büyümesi ile azalmaktadır. Bu duruma çözüm olarak düşey yönde farklı asansör sistemleri uygulanmaktadır. Yine üçüncü bölüm, servis çekirdeği içerisinde yer alan ve yüksek binaların düşey sirkülâsyonunu sağlamakta birincil öneme sahip olan asansör sistemlerinin anlatımına ayrılmıştır. Sonuç bölümünde ise 19. yy.dan günümüze kadar yapılmış birbirinden farklı sistemlere sahip yüksek bina örnekleri incelenerek, servis çekirdekleri ve asansörlerle ilgili bilgiler tablolar halinde verilmiştir. Çalışma kapsamında incelenen konunun önemi vurgulanarak, tablolardan kat planı verimliliği ve düşey sirkülâsyon organizasyonuna dair varılan sonuçlar anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
The service core that provides space for accommodating plumbing, mechanical and electrical installations as well as equipments of vertical circulation, gains great importance due to these vital functions it has. It is also significant in building economy. Hence, this study deals with the service core in high-rise buildings and the vertical circulation systems inside the core. In the first chapter of this study, the theme, the purpose and the method of the study is explained. In the second chapter, the definition of the service core, the elements inside it and general informations are given about the factors affecting the service core design and the plannings in the light of these factors are also explained. In the third chapter, how the construction of high-rise buildings is accelerated due to the mechanization of circulation and the invention of elevators are examined by mentioning the circulation process. The net usable floor area reduces as the height of the buildings increases with the expanding service core space. Different elevator systems are applied vertically as a solution to this problem. The third chapter is dedicated to the explanation of elevator systems, have primary importance in providing vertical circulation in high-rise buildings, in the service cores. In the conclusion part, data about service cores and elevators are explained with tables by analyzing some examples of high-rise buildings which have different transportation systems. Results about floor plan efficiency and vertical transportation organization from tables are expressed by emphasizing the importance of the examined subject in the study. Key Words : High-rise building, service core, vertical circulation system, elevators-escalators