Lüle-hedef yüzey arası uzaklığın çarpan jet akış ve ısı transferi karakteristiklerine etkisinin sayısal olarak incelenmesi
Numerical analysis of effect of orifice-plate spacing on the flow and heat transfer characteristic of impinging jets
  1. Tez No: 212712
  2. Yazar: ÇİĞDEM BİLGE TELIŞIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAŞMET TÜRKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çarpan jet, ısı transferi, Nusselt sayısı, Impinging jet, heat transfer, Nusselt number
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalısmada, bir hava jeti incelenmistir. Birbirine paralel olarak duran, iki yatay levhadan üst levhanın ortasında bulunan bir lüleden çıkan hava jeti alt levhaya çarptırılmıstır. Çalısmada sıcak yüzeye çarpan jetin akıs ve ısı transferi karakteristikleri sayısal olarak incelenmistir. Problemin temel denklemleri kontrol hacmi metodu ve SIMPLE algoritması kullanılarak gelistirilen bir bilgisayar programı ile sayısal olarak çözülmüstür. Alt levha sabit sıcaklıkta tutularak ve üst levha yalıtılarak, Reynolds sayısının 250, 400, 500 ve 650 degerleri için simülasyonlar yapılmıstır. Lüle-alt levha arasındaki mesafenin lüle genisligine oranı H/W=0,5, 1, 1,5, 2, 3,5 ve 5 degerleri için simülasyonlar gerçeklestirilmistir. Yapılan çalısmada, bütün Reynolds sayılarında, akıskan ile sıcak alt levha arasındaki maksimum ısı transferi, jetin durma noktasında gerçeklesmistir. Ayrıca, Nusselt sayısı; Reynolds sayısı arttıkça veya lüle ile levha arasındaki mesafe azaldıkça artmaktadır. Lüle ile levha arasındaki mesafe H/W=0.5'den 2'ye kadar arttıkça Nusselt sayısı hızlı bir sekilde azalmaktadır. Ancak, H/W'nun 2'den büyük degerlerinde, incelenen Reynolds sayısı aralıgında Nusselt sayısı yaklasık olarak sabit kalmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, two infinitive horizontal plates were considered. An air jet issuing through a rectangular slot on the top plate, was impinged on the bottom hot plate to analyze the flow and heat transfer characteristics of the jet a computer program based on control volume approach and SIMPLE algorithm was developed. Bottom plate was kept at a constant tempreture and the top plate was insulated. The jet Reynolds numbers of 250, 400, 500 and 650, different values of the ratio of orifice-plate spacing to slot width (H/W=0.5, 1, 1.5, 2, 3.5, 5) were considered. It was observed that maximum heat transfer rate is obtained on stagnation point and heat transfer rate decreases along the plate. The heat transfer rate increases at all points on the plate when Reynold number increases and H/W decreases. The stagnation point Nusselt number decreases with increasing H/W value. This decrease is very high until H/W=2, but H/W=2 the decrease in Nusselt number is very small.