Malathion'un ratlarda nefrotoksik etkisi ve vitamin C ve E'nin koruyucu rolü
Nephrotoxic effects of malathion and protective role of vitamins C and E in rats
  1. Tez No: 212737
  2. Yazar: FATMA GÖKÇE UZUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF KALENDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Histoloji ve Embriyoloji, Patoloji, Biology, Histology and Embryology, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Böbrek, malathion, vitamin C, vitamin E, histopatoloji
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Organofosfatlı bir insektisit olan malathion zirai mücadelede sıklıkla kullanılmakta ve başta memeliler olmak üzere hedef olmayan canlılarda toksik etkiye neden olmaktadır. Bu çalışmada, vitamin C (200 mg/kg gün)+vitamin E (200 mg/kg gün), malathion (27 mg/kg gün), vitamin C (200 mg/kg gün)+vitamin E (200 mg/kg gün)+malathion (27 mg/kg gün) erkek ratlara gavaj yoluyla verilmiştir. Muameleden 4 hafta sonra ratların besin tüketimi hesaplanmış, vücut ve böbrek ağırlıkları tartılmış, ışık mikroskobuyla böbrekte histopatolojik değişiklikler incelenmiş, kandaki üre, ürik asit ve kreatinin düzeyleri kontrol grubu ile karşılaştırmalı olarak araştırılmıştır. 4. hafta sonunda malathion muameleli grup ve vitamin C+vitamin E+malathion muameleli grupta besin tüketiminde, vücut ve böbrek ağırlıklarında azalma gözlenmiştir. Muameleden 4 hafta sonra malathion muameleli grup ve vitamin C+vitamin E+malathion muameleli ratların böbreklerinde mononükleer hücre infiltrasyonu, glomerular atrofi ve bazal laminada ayrılma tespit edilirken, kandaki üre, ürik asit ve kreatinin düzeylerinde kontrol grup ile karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir artış gözlenmiştir. Sonuç olarak vitamin C ve vitamin E'nin, malathionun sebep olduğu nefrotoksik etki üzerine koruyucu etkisi olmamıştır.
Özet (Çeviri)
Malathion, an organophosphorous insecticide, is widely used in agricultural control and it caused toxic effects on nontarget organisms especially mammalian. In the present study, vitamin C (200 mg/kg day)+vitamin E (200 mg/kg day), malathion (27 mg/kg day), vitamin C (200 mg/kg day)+vitamin E (200 mg/kg day)+ malathion (27 mg/kg day) were given to male rats through gavage. Food consumption was recorded, body and kidney weights were weightened, histopathological changes were investigated using light microscope, serum urea, uric acid and creatinine levels were determined in the rats 4 weeks after the administration compare to control group. At the end of the 4th week food consumption, body and kidney weights decreased in malathion treated group and vitamin C+vitamin E+malathion treated group. While mononuclear cell infiltration, glomerular atrophy and break away in basal membran were detected in kidney tissue, serum urea, uric acid and creatinine levels were increased significantly in malathion and vitamin C+vitamin E+malathion groups compare to control group 4 week after the administration. As a result, vitamin C and vitamin E did not protect nephrotoxicity induced by malathion. Key Words : Kidney, malathion, vitamin C, vitamin E, histopathology