Organofosfat zehirlenmelerinde kurkumin, sülforafan ve intralipidin etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation the effects of curcumin,sulforaphane and intralipid treatment in organophosphate poisoning
- Tez No: 426487
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. NURŞAH BAŞOL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: organofosfat zehirlenmesi, serum bulguları, doku bulguları, Organophosphate poisoning, serum results, tissue findings
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Organofosfat zehirlenmeleri acil serviste sık rastlanılan, mortalite ve morbidite oranı oldukça yüksek olan zehirlenme türlerinden biridir. Çalışmamızın amacı organofosfat zehirlenmesinde antioksidan etkinliği bilinen kurkumin, sülforafan ve intralipid tedavisinin etkilerini incelemektir. Deneysel olarak yapılan çalışmamızda beş eşit gruba ayrılmış 30 adet rata, kontrol grubu hariç tutularak 30 mg/kg p.o. dozunda malathion verilerek organofosfat zehirlenmesi modeli oluşturuldu. Tüm ratlara, 2. ve 12. saatte elektrokardiyografi (EKG) ve elektromiyografi (EMG) tetkikleri yapıldı ve yine bu saatlerde kontrol grubu dışındaki ratlara kurkumin, sülforafan ve intralipid maddeleri belirli dozlarda verildi. 24. saatte ratlar sakrifiye edildikten sonra alınan karaciğer ve böbrek dokularında; SOD, GSH, MDA düzeyleri, serumda; ALT, AST, üre, kreatinin ve psödokolinesteraz düzeyleri çalışıldı. Çalışmamızda, ratların serum ALT, AST, üre, kreatinin, psödokolinesteraz düzeylerini incelendiğimizde organofosfat grubunda psödokolinesteraz düzeyinin anlamı şekilde düşük, ALT ve AST düzeylerini ise anlamlı olarak yüksek bulduk. Üre ve kreatinin düzeyleri grupların hepsinde normal aralıktaydı. Kurkumin, serum AST düzeyinde anlamlı bir azalmaya neden oldu. Sülforafan karaciğer dokusunda GSH baskılanmasını azaltırken, intralipid, serum psödokolinesteraz düzeyi üzerinde daha az bir baskılanmaya neden oldu. Karaciğer ve böbrek dokusunda kurkumin ve intralipidin, malathionun neden olduğu oksidatif stres göstergeleri olan SOD, MDA ve GSH üzerinde herhangi bir etkisi olmadı. EKG ve EMG tüm gruplarda normal olarak değerlendirildi. Çalışmamızda, organofosfat zehirlenmesinde kurkuminin karaciğer dokularında iyileştirici bir etkisinin olabileceği, sülforafanın karaciğer dokularında antioksidan özellik göstererek, intralipidin de organofosfata bağlı psödokolinestereaz baskılanmasını azaltarak etkin olabileceği düşünülmektedir. Bunun yanında akut dönemde kardiyotoksisite ve nörotoksisiteyi değerlendirmekte EKG ve EMG'nin tek başlarına yeterli olmayacağı öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
Organophosphate poisonings are often encountered in the emergency department with high morbidity and mortality rates. The aim of this study is to investigate the effects of curcumin, sulforaphane and intralipid treatment known to have antioxidant effects in organophosphate poisoning. In our experimental study, 30 male rats were divided into five equal groups. Excluding control group, 30 mg/kg malathion p.o. was given to each rat, thus malathion poisoning model was created. Electrocardiography was taken to all rats and electromyography was done in the 2nd and 12th hours. Besides curcumin, sulforophane and intralipid were given in specific doses. After all rats were sacrificed in 24th hour, their tissues and blood samples were taken. SOD, GSH, MDA levels were measured in tissues and, ALT, AST, urea, creatinine and pseudocholinesterase levels were studied in serum. In our study, when we examined the serum ALT, AST, urea, creatinine, pseudocholinesterase levels, we detected that, in organophosphate group, pseudocholinesterase level was significantly lower; ALT and AST levels were significantly higher. Curcumin caused a significant decrease in serum AST levels. Urea and creatinine levels in all groups were within the normal range. Sulforaphane decreased suppression of GSH in the liver tissue and intralipid caused less suppression on serum pseudocholinesterase level. Curcumin and intralipid didn't have any effect on oxidative stress indicators SOD, GSH, and MDA in liver and kidney tissues. ECG and EMG were normal in all groups. In our study, it's believed that, curcumin has a therapeutic effect in the liver tissue. The sulforaphane is believed to be effective in liver tissue showing the antioxidant properties. Reducing the suppression in pseudocholinestarese level due to organophosphates, intralipid is believed to be an effective treatment. In addition we predict that, to assess cardiotoxicity and neurotoxicity, ECG and EMG won't be adequate alone in the acute phase.