Dağıtım sistemlerinde enerji kalitesi
Energy quality at distribution system
- Tez No: 212937
- Danışmanlar: PROF. DR. M. SEZAİ DİNÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Enerji, Electrical and Electronics Engineering, Energy
- Anahtar Kelimeler: Enerji kalitesi, güç kalitesi, harmonikler, Energy quality, power quality, harmonics
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü
- Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Elektrik enerjisi üretim, iletim ve dağıtımını yapan kurumlar ve tüketiciler için enerji kalitesi son yıllarda daha da önem kazanan bir konu haline gelmiştir. Güç kalitesi sorunlarının çözümlenmesi hem verimlilik açısından hem de ekonomik nedenlerden dolayı zorunluluk haline gelmiştir. Bu sorunları çözmek için önce sistemli bir çalışma yapılması, elde edilen verilere bağlı olarak değişik yöntemler kullanarak güç kalitesi problemleri giderilmeye çalışılmalıdır.Bu tezde güç kalitesi problemleri, harmonikler ve filtreleme metotları ayrıntılı olarak incelenmiştir. TEİAŞ Alçuk Transformatör Merkezi'ndeki sanayi yüklerini beslemekte olan Alçuk-1 Fideri ve Şehri beslemekte olan Foça-1 Fiderin de yapılan ölçümlere ait değişim grafikleri, sonuç ve değerlendirmeler bulunmaktadır. Ayrıca sabit yüklü bir radyo verici istasyonunun güç trafosunun sekonder sargısı üzerinden yapılan ölçümlere yer verilmiş, ölçüm sonuçlarına göre sistem için tasarlanan sabit ayarlı filtre ve kompanzasyon sistemine seri endüktans bağlaması metotlarının simülasyonu Matlab ta gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, the problems for energy quality became more important issue for both consumers and the companys that generate, transmit and distribute electricity. Solving the energy quality problems became a serious obligation not only for productivity but also for economical reasons. At first, there is a need for systematical work afterwards energy quality problems should be solved according to the requirements and the collected datas.In this thesis the problems about power quality, harmonics and filtering methods have been explained in detail. There are some conclusions, resulted graphs and explanations as per the measurements that had been done at TEIAS Alcuk Transformer Substation ( that become Foca-1 Feeder feeds the city and Acuk-1 Feeder feeds the industry load ) Additionally, measurement values taken from the secondary winding of transformer located at a radio transitter unit under constant load are presented. Then, in order to analyse a pasif filter and an inductive companzation unit connected in serious simple model is developed and employed using Matlab Codes.