Kağızman (Kars) - Tuzluca (Iğdır) tuz yataklarının jeolojisi, mineralojisi ve petrografisi
Geology, mineralogy and petrography of the kağizman Kağızman (Kars) - Tuzluca (Iğdır) salt beds
  1. Tez No: 213064
  2. Yazar: OKAN YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. CAHİT HELVACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kağızman, Tuzluca, Kaya Tuzu, Evaporit, Jips, Kağızman, Tuzluca, Rock Salt, Evaporites, Gypsum
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Kars'ın Kağızman ve Iğdır'ın Tuzluca ilçesinde bulunan kaya tuzu yatakları, bu yatakların bulunduğu formasyon ve bu formasyonla dokanağı olan diğer formasyonların stratigrafik ve mineralojik özelliklerinin açıklanması amaçlanmıştır. Kağızman ilçesinde bulunan çalışma alanının temelini Üst Kretase ? Paleosen yaşlı Kağızman karmaşığı oluşturur. Bu karmaşığı Erken Pliyosen yaşlı Kızıllar Formasyonu uyumsuz olarak üstlemektedir. Erken Pliyosen yaşlı Kızıllar Formasyonunu Geç Pliyosen yaşlı Tuzluca Formasyonu uyumlu bir şekilde üstlemektedir. Bu birimleri uyumsuz olarak Kağızman volkanitleri kesmekte ve üstlemektedir. Kuvaterner yaşlı taraça / yamaç molozu ve alüvyon birimi bütün birimleri uyumsuz olarak üstlemektedir. Tuzluca ilçesinde bulunan çalışma alanında bulunan en yaşlı birim Erken Pliyosen yaşlı Turabi Formasyonudur. Erken Pliyosen yaşlı Çinçevat formasyonu ve Geç Pliyosen yaşlı Tuzluca Formasyonu bu birim üzerine uyumlu olarak çökelmişlerdir. Kuvaterner yaşlı taraça / yamaç molozu ve alüvyon birimi bütün birimleri uyumsuz olarak üstlemektedir. Çalışma alanlarından alınan 80 adet tuz örneğinden ince kesit yapılarak, bu örneklerin petrografik ve mineralojik özellikleri ortaya çıkarılmıştır. Bu özelliklere göre çalışma alanlarında anhidrit, jips, tuz, sölestin ve kalsit mineral parajenezleri gözlenmiştir. Kağızman ilçesinde yapılan yapısal jeoloji incelemelerinde GB ? KD uzanımlı antiklinal ve senklinal gözlenmiştir. Çalışma alanımızın GD'sunda Küllü Tepe (1582 m)'nin GB'sında K 60 D / 47 KB konumlu fay gözlenmiştir. Tuzluca ilçesinde yapılan yapısal jeoloji incelemelerinde KB ? GD uzanımlı Tuzluca senklinali gözlenmiştir. Çalışma alanımızın KB'sında, Koşaağılı Tepe (1201 m)'nin KB'sında ve Tuzluca ilçesinin KD'sunda K 60 B / 75 GB konumlu normal fay tespit edilmiştir. Kağızman (Kars) ve Tuzluca (Iğdır) kaya tuzu yataklarının rezerv miktarları belirtilip, tuzlaların durumu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
The main aim of this study to explain that rock salt beds existance in the Kağızman district of Kars and theTuzluca area of Iğdır, and the formation in which these beds occur and stratigraphical and mineralogical peculiarities of other formations adjacent with these formation. Upper Cretaceous ? Paleocene aged Old Kağızman ophiolitic complex forms the basement of studied area in the district of Kağızman. Early Pliocene Kızıllar formation unconformably overlies this ophiolitic complex. Late Pliocene Tuzluca formation conformably overlies Early Pliocene Kızıllar formation. Kağızman volcanites cut and overly these units. Quaternary aged terrace /slope materials and alluvium unit overlies all these unit unconformably. The oldest unit existance in the studied area in Tuzluca area is the Early Pliocene Turabi formation. Early Pliocene aged Çinçevat formation and Late Pliocene aged Tuzluca formation deposit on this unit conformably. Quaternary aged terrace /slope materials and alluvium unit overlies all these unit unconformably. Thin sections were made from the 80 items t samples taken from studied areas and petrograpic and mineralogical characteristics of these samples were explained. According to these samples anhydrite, gypsum, salt, celestite, and calcite mineral paragenesises were present in the studied areas. Anticline and syncline extending along SW - NE studies in the Kağızman area and one reverse fault extending along N 60 E / 47 SW were observed in the structural studies in the Kağızman area. By structural observation made in the Tuzluca area, Tuzluca syncline extending along NW- SE and one normal fault extending along N 60 W/ 75 S-W were observed. In this study, reserves amount of rock salt beds in Kağızman (Kars) and Tuzluca (Iğdır) are expressed and the condition of the salt beds are shown.