Simav fayı ve yakın civarının jeodinamik evrim modeli
Geodynamic evolution model of the Simav fault and surroundings
- Tez No: 343397
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜHA ÖZDEN, DOÇ. DR. TALİP GÜNGÖR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Jeodinamik, Simav Fayı, Simav Sıyrılma Fayları, Kinematik, Radyometrik Tarihlendirme, Mikrotektonik, Geodynamics, Simav Fault, Simav Detachment Faults, Kinematic, Radiometric Dating, Microtectonics
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Simav Fayı ve yakın civarının en Geç Senozoyik evrimi ve deformasyon biçimi; aktif fayların haritalanması, Simav Fayı ile Simav Sıyrılma Fayları?nın ve plütonik / volkanik kayaçların tarihlendirilmesi, mikrotektonik çalışmalar, fay topluluklarının kinematik analizi çalışmaları ve uzaktan algılama çalışmaları ile ortaya çıkarılmıştır. Geç Pliyosen öncesinden, günümüze kadar dört evreli bir tektonik rejimin varlığı saptanmıştır. Bu evreler yaşlıdan gence doğru sırasıyla; KD-GB Doğrultulu (SS1-a) sıkışma rejimi (?1=48°/24°, ?3=320°/10°, R=0,341), KB-GD doğrultulu (SS1-b) açılma rejimi (?1=73°/75°, ?3=309°/8°, R=0.307), KB-GD Doğrultulu (SS2-a) sıkışma rejimi (?1=141°/38°, ?3=239°/10°, R=0.441) ve KKD-GGB doğrultulu (SS2-b) açılma rejimi (?1=40°/72°, ?3=43°/13°, R=0,574)?dir. Tarihlendirilme çalışmaları sonucunda; Simav Fayı?nın ilk oluştuğu dönemde (25.3±0.8-19.8±0.5 Ma) doğrultu atımlı bir karakter sergilediği, yaklaşık eş zamanlı bir plütonizmanın (Eğrigöz ve Koyunoba) varlığı (25.6±0.7-22.6±0.7 Ma), plütonik kütlelerin yükseldiği zaman aralığında Simav Sıyrılma Fayları?nın meydana geldiğini (26.5±0.9 Ma-20.6±0.6 Ma); izleyen ve uzun bir süre devam eden dönemde ise yaygın bir volkanizmanın varlığı (20.7±0.6-7.4±0.3 Ma) tespit edilmiştir. Simav Makaslama Zonu?nda, metamorfik kütlelerin taşınma ve makaslama yönünün K-KD?ya doğru olduğu gözlenmiştir. Pliyo-Kuvaterner?de meydana gelen ve günümüzde de devam eden son tektonik rejim değişikliği ile Simav Fayı?nın, kinematik analiz ve uzaktan algılama çalışmalarından da belirlenen aktif çizgiselliklerin yardımıyla, KKD-GGB doğrultulu bir genişleme rejimi altında şekillenen listirik bir normal fay olarak, bölgenin bugünkü topografyasının oluşmasına neden olmuştur. Bu olay, Doğu Akdeniz?de Afrika Levhası ile Anadolu Levhası arasındaki karmaşık yitim prosesleri (slab-pull, retried and roll-back) ile ilişkili olmalıdır.
Özet (Çeviri)
Late Cenozoic evolution and deformation style of the Simav Fault and surroundings were revealed at mapping the active faults, dating of Simav Fault, Simav Detachment Faults and plutonic / volcanic rocks, microtectonic studies, kinematic analysis of faults and remote sensing studies on radar image. Pre-Pliocene to present time, the presence of a four-phase tectonic regime was determined. These stages can be ordered respectively from the uppermost as following; NE-SW direction (SS1-a) compressional regime (?1=48°/24°, ?3=320°/10°, R=0.341), NW-SE direction (SS1-b) extensional regime (?1=73°/75°, ?3=309°/8°, R=0.307), NW-SE direction (SS2-a) compressional regime (?1=141°/38°, ?3=239°/10°, R=0.441), and NNE-SSW direction (SS2-b) extensional regime (?1=40°/72°, ?3= 43°/13°, R =0.574). As a result of radiometric dating studies; during the first tectonic regime; a strike-slip character display of Simav Fault (25.3±0.8-19.8±0.5 Ma), an almost simultaneously presence of plutonism (the Koyunoba) (25.6±0.7-22.6±0.7 Ma), occurrence of Simav Detachment Faults during the rise of plutonic masses (26.5±0.9 Ma-20.6±0.6 Ma), the existence of a widespread volcanism in the following and long-continuing period (20.7±0.6-7.4±0.3 Ma) have been identified. In the Simav Shear Zone, the moving and shear direction of metamorphic masses was observed towards N-NE. With the last tectonic regime change which occurred during Plio-Quaternary and is continuing today and with the help of active lineaments determined in the kinematic analysis and remote sensing studies of the Simav Fault, as a listric fault formed under a NNE-SSW trending extensional tectonic regime, it formed the present topography of the region. This last phase might be related to the complex subduction process (slab-pull, retried and roll-back) between the Anatolian Plate and the African Plate in Eastern Mediterranean.