Maden işletmelerinde nakliye yollarının stabilizasyonu
Stabilization methods of haulage roads in mining operations
  1. Tez No: 213115
  2. Yazar: TUNA HUNTÜRK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BAYRAM KAHRAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Stabilizasyon, kireç, beton, nakliye yolları, proktor, CBR, likid limit, Stabilization, lime, cement, liquid limid, proctor, CBR, haulage roads
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Madencilikte yol ve iş makinası bakım maliyetleri tüm madencilik giderleri içerisinde oldukça fazla yer tutmaktadır. Özellikle açık ocaklarda çalışan ağır yük kamyonları yolları oldukça yıpratmakta ve sürekli olarak yol ve iş makinası bakımını gerektirmektedir. Bu çalışmada da yolların daha az zarar görerek hem yol hemde araçların tamir bakım masraflarının azaltılması amacı ile yolların stabilizasyonu konu alınmıştır. Yıllardır dünyada uygulanan kireç ve çimento stabilizasyon yöntemleri irdelenerek toprakla olan ilişkileri değerlendirilip örnek bir işletmede uygulamaları yapılmıştır. Uygulamalar için ve uygulamalar sonrası gerekli deneyler yapılmış ve sonuçlar gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Maintenance costs of mine haulage roads and machines are very large amount of all mining costs. Especially heavy trucks in open pit mines gives very much damage to the roads. Thus the roads and trucks needs maintenance regularly. This thesis includes stabilization of roads for minumun damage and minumum operation cost. The thesis research the lime and cement stabilization that used in the world for many years. The tests for stabilization and test after stabilization was put into practice.